Realtid

Svenska banker långt efter inom hållbarhet 

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 28 nov. 2019Publicerad: 28 nov. 2019

Svenska storbanker är långt ifrån att uppfylla internationella riktlinjer kring hållbarhet, med Nordea och Handelsbanken som sämst i klassen, visar en årlig granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Slutsatsen dras i den undersökning som görs av Fair Finance Guide och som ingår i ett internationellt samarbete med 13 länder, skriver TT.

Utifrån teman som bland annat korruption och mänskliga rättigheter bedöms vilka hållbarhetskrav som bankerna ställer på företag man investerat hos eller finansierat.

I genomsnitt har de sju största bankerna förbättrat sig med tre procentenheter. Ändå motsvarar de krav som ställs endast 54 procent av internationella hållbarhetsprinciper. Det är inte tillräckligt, anser Jakob König på Sveriges konsumenter, som leder initiativet i Sverige

– Nej. Det är det givetvis inte även om det går åt rätt håll. När vi började göra den här rankningen låg man kring 20 procent och nu 50 procent så det är klart att det är en tydlig förbättring men det är många hållbarhetsaspekter som bankerna missar i sina riktlinjer, säger Jakob König till TT.

Störst förbättringar har gjorts av Swedbank, Danske Bank och Nordea där Swedbank nu ligger bäst till av de fyra storbankerna.

Nordea ligger trots uppryckningen fortfarande sist, med Handelsbanken som tvåa från botten. I särklass bäst är Ekobanken och JAK.

För Swedbank har förbättringen skett delvis som en effekt av uppgifterna kring penningtvätt i Baltikum, som tvingat banken till en rad förändringar. 

För småsparare blir det en komplex utmaning att få korrekt information och kunna göra ett aktivt val, enligt Jakob König.

ANNONS

– Egentligen borde det sitta varningstexter på de flesta sparprodukter, i alla fall när det gäller fonder. Det gäller att vara medveten om att i ett fondsparande investeras pengar i företag som inte är speciellt hållbara. Vi ser fortfarande stora gap mellan vad man säger och vad man faktiskt gör, säger Jakob König till TT. 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS