Anders Borg avslutade konferensen Fintech Stockholm på Berns. Han talade om det dramatiska digitala skiftet och sina egna fintech-investeringar. Borg hyllade även svenska storbanker. "Det sägs de ligger efter, men det är inte korrekt", slog han fast.
"Svenska banker är de mest digitaliserade i Europa"
Mest läst i kategorin
Tidigare finansministern Anders Borg (M) är i dag senior rådgivare åt det New York-baserade AI-bolaget IP-soft som bland annat har kontor i centrala Stockholm.
Anders Borg är även ledamot i rederiet Stena International, ett dotterbolag inom rederisfären Stena i Göteborg, samt styrelsemedlem i hälso- och försäkringsbolaget Bima som erbjuder försäkringslösningar via mobilen i utvecklingsländer.
Anders Borg fick förra året dock lämna sitt mest prestigefulla styrelseuppdrag i Kinnevik. Detta efter anklagelser om sexuellt ofredande och olaga hot på en fest i augusti 2017 i Stockholms skärgård – vilket ledde till att förundersökning inleddes mot ex-ministern. Men förundersökningen lades snabbt ned i brist på vittnen och bevisning.
Det senaste året har Anders Borg intresserat sig för fintech och investerat i Dicopay och Lysa. Dicopay är en app som förenklar fakturering för småföretagare, främst hantverkare. Lysa låter privatpersoner och organisationer att investera i autogenererade fondportföljer, som inte innehåller värdepapper med mer än 0,3 procent i avgift.
– Det här är kapitalförvaltning som tidigare bara erbjöds kunder inom private banking. Avgiftsskillnaden med Lysa är enorm över tid. Kinnevik har investerat i ett liknande bolag i USA, Betterment, som under nästa år väntas ha 20 miljarder dollar under förvaltning, sa Anders Borg som nu även spår svenska Lysa en lysande framtid.
Han tillade att svenska techbolag generellt har mycket substans i såväl plattformar som ekonomiska modeller.
– Sverige är ett ingenjörsland och här bygger man gedigna och användarvänliga tekniska lösningar, sa Borg och tillade att Ericsson till stor del banat väg för det svenska techundret, ur det perspektivet.
På en fråga om han vill göra fler fintech-investeringar svarade han ja, men ville inte avslöja några bolagsnamn. Han är övertygad om att att tech-branschen kommer att växa enormt.
– Vi står inför ett teknologiskt skifte med dramatiska konsekvenser där banker, telekombolag och reseföretag står i centrum för detta skifte. Det är branscher som helt kan digitalisera sina verksamheter snabbt. Och vi är bara i början på den resan, sa han.
Borg hyllade samtidigt svenska storbankers digitaliserings-arbete. Han tycker att de får oförtjänt mycket kritik och att de orättvist utmålas som förlorare i ett snabbföränderligt techlandskap.
– Det är inte korrekt att svenska banker ligger efter. I USA får man till exempel fortfarande faxa in sina checkar. Men i Sverige vet någon knappt vad en check är för något längre. Om du frågar får du kanske svaret: kolla på Historiska muséet, sa Borg och drog ned stora skratt på Berns.
Svenska banker var tidiga med att introducera internetbanks-plattformar och tillhör i dag det digitala toppskiktet globalt, menar han. ”Nordea, SEB och Handelsbanken är de mest digitala bankerna i Europa”, enligt Borg.
– Jag skulle säga att SEB som valt IP Softs AI-lösning är den första storbanken i världen som aktivt jobbar med AI mot kund. Men det går snabbt. I dag är banksektorn den enskilt största AI-investeraren av alla branscher.
För ingen kan sitta still i båten längre. Alla måste anpassa sig till digitaliseringens villkor.
– Vi har till exempel kvar stora mediahus som SvD och DN, men de är inte lika lönsamma som tidigare. Och det gäller även banker som måste hitta nya tjänster som gör att de kan behålla sina intäkter.
Kombinationen av obegränsade datamängder och sammankopplade nätverk medför en enorm digital transformation, enligt Borg.
– Min pappa i Norrköping var med och försökte bygga Atlas Copcos första AI-system på 60-talet. Men det misslyckades. I dag har vi enorma datamängder, supersnabba datorer och smarta telefoner med massor processorkapacitet och uppkopplade nätverk över allt.
Borg pekade sedan på Wechat, den kinesiska chatt-appen med ”Swish”-funktion, med vilken det görs 760.000 överföringar per sekund. Och nämnde även konkurrenten och betaltjänsten Alipay som på bara några år fått 300 miljoner användare i Kina.
– Det här är något helt nytt. I den gamla ekonomin så tog det sekel att skala upp så snabbt. Men dagens utveckling så får vi på kort tid extremt stora och starka bolag som sätter globala standarder för hela världen. Och fronten ligger i Kina. Det är där den allra snabbaste utvecklingen på fintech-sidan sker, inte i Silicon Valley.