Den teknikorienterade investmentbanken GP Bullhound etablerar närvaro i Asien. Per Lindtorp från Stockholmskontoret blir chef för verksamheten i Hong Kong.
Svensk leder GP Bullhounds expansion i Asien
Mest läst i kategorin
Bakom beslutet att expandera till Hong Kong ligger bankens rapport “Asian Horizons” som visar en ordentlig tillväxt av asiatiska investeringar i europeisk teknik. Tanken med etableringen är att koppla samman europeiska entreprenörer med asiatiska investerare, en grupp vars intresse för Europa ökat starkt på senare tid.
KTH-ingenjören Per Lindtorp har innan han gick över till GP Bullhound, där han i dag är verksam som director, arbetat med telekomanalys på olika positioner på ABN AMRO/RBS i London i tiotalet år. Innan dess arbetade han på Ericsson.
Det nya Hong Kong-kontoret är tillsammans med bankens kontor i San Fransico tänkt att erbjuda global assistans till europeiska kunder.
Data som sammanställts av banken visar att asiatiska förvärv av europeiska teknikföretag nästan fördubblades mellan 2014 och 2016, med 49 slutförda avtal 2016.
GP Bullhound har redan gjort affärer i Asien med sex transaktioner som nyligen skrevs med asiatiska motparter. Dessa inkluderar försäljningen av det finska programvaruföretaget Rightware till Pekingbaserade Thundersoft för 64 miljoner euro, försäljningen av det brittiska dataspelsföretaget Splash Damage till Hong Kong-baserade Leyou Technologies i en transaktion värderad upp till 160 miljoner dollar, försäljningen av den Londonbaserade digitalbyrån The Bio Agency till Tech Mahindra, försäljningen av danska Digital Designit till Wipro för 85 miljoner euro och försäljningen av det danska Libratone till ett kinasbaserat investerarkonsortium.
Med de stora köpen av ARM och Supercell av Softbank respektive Tencent uppgick de asiatiska investeringarna i den europeiska teknologisektorn till 50 miljarder dollar. Det var första gången som de asiatiska investeringarna närmat sig de från Nordamerika (61 miljarder dollar), en betydande ökning från de 8 miljarder dollar som investerades från Asien 2015, visar GP Bullhounds asiatiska rapport.
Rapporten visar också att brittiska företag är de främsta målen för de asiatiska investerarna. Totalt 30 avslutade affärer med brittiska företag sedan 2014 till Europa till ett redovisat värde på 37,4 miljarder dollar. Nordiska företag kommer på andra plats med 20 affärer under samma period till ett värde på 13,5 miljarder dollar.
Kinesiska och japanska investerare har dominerat och står tillsammans för 97 procent av affärerna sedan 2014. Kina har sedan början av 2016 tagit ledningen som den mest aktiva asiatiska investeraren och står för 19 (48 procent) av affärerna värda sammanlagt 19,2 miljarder dollar.