Realtid

"Svensk bankmarknad konsolideras inom tre år"

Av Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank kommer bara två återstå inom tre år om man får tro kapitalförvaltaren Guy de Blonay på Jupiter kapitalförvaltning.
Av Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank kommer bara två återstå inom tre år om man får tro kapitalförvaltaren Guy de Blonay på Jupiter kapitalförvaltning.
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 25 sep. 2019Publicerad: 25 sep. 2019

Det kommer en konsolidering av den svenska banksektorn inom de kommande tre åren. Det spår Guy de Blonay, fondförvaltare på Jupiter kapitalförvaltning, med inriktning mot finanssektorn. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Om lågräntemiljön fortsätter kommer det att bli tufft för bankerna. Deras affärsmodeller är inte byggda för detta. Ny teknologi, som ändras snabbt, innebär nya hot och konkurrens mot många av affärsområdena, säger Guy de Blonay och tillägger:

– Om vi tar Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, tror jag därför att om de fortsätter kämpa med konkurrensen måste de gå samman. Fyra banker kommer bli två inom, säg, de kommande tre åren.

I Europa och Sverige behöver bankernas kostnadsbaser slås samman, enligt Guy de Blonay. Aktieägarna kommer vid någon tidpunkt att bli otåliga och vilja se resultat. Då behövs synergier tas fram genom sammanslagningar som slår ihop kostnadsbaser för att bättre konkurrera med utmanare och disruptiva innovatörer. 

– Om man inte kan göra det inom de kommande tre åren, skulle jag förvänta mig som en säkerhetsventil att de går samman, säger Guy de Blonay. 

– När jag var i Sverige senast för två år sedan tänkte jag att det här kommer att hända inom fem år. Sedan aktualiserades dessutom frågan om penningtvätt. Jag tänker att det är mer tryck än någonsin tidigare för kostnadsbaser att slås ihop. 

Vid det tillfället för två år sedan träffade de Blonay bland annat bolåneutmanarna Enkla och Stabelo, då han såg potentiell marginalminskning för storbankerna och nya konkurrenter som ökar transparensen utan att ha gamla IT-system. Kostnadsbasen för de största bankerna i Norden anser han är alltför stor. För ett par år sedan bedömde han också att det skulle bli svårt för bankerna att nå sina vinstprognoser mot bakgrund av marginalminskning på grund av nya konkurrenter.

Utmanarna inom bolån gynnas också av lågräntemiljön, vilken gör att de får längre tid på sig att bli lönsamma jämfört med om de själva ha högre finansieringskostnad, enligt de Blonay. 

Vilka av de största nordiska bankerna tycker du ser mest attraktiva ut från ditt investerarperspektiv?
– De svenska bankerna och Danske Bank ser intressanta ut från ett värderingsperspektiv. DNB tycks ha klarat sig från grannländernas misstag (relaterat till penningtvätt), säger han.

ANNONS

DNB gynnas av en relativt stark norsk ekonomi, med högre räntor, enligt Guy de Blonay. Även om DNB-aktien har en dyrare värdering än övriga nordiska storbanker, anser han att direktavkastningen ser mer lockande ut. 

Han äger inga svenska eller nordiska bankaktier. 

Jupiter Kapitalförvaltning hade per sista juni ett förvaltat kapital på motsvarande cirka 550 miljarder kronor. Guy de Blonays tre fonder inom finanssektorn som han förvaltar hade totalt förvaltat kapital per sista juli på motsvarande cirka 9 miljarder kronor. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]