Evergrande kommer att vara ett begränsat problem, och räntorna kommer att vara fortsatt låga under lång tid. Det slår fastighetsprofilerna Ilija Batljan, Sven-Olof Johansson och Greg Dingizian fast.
Sven-Olof Johansson: "Vi är inne i ett lågräntescenario för lång tid"
Mest läst i kategorin
De växande bekymren för kinesiska Evergrande har tagit ett grepp om världens kapitalmarknader. Evergrande, som är världens mest kredittyngda fastighetsbolag, har stora betalningar på banklån och obligationer som löper ut den här veckan, och likviditeten är fastfrusen. Tillgångar måste slumpas bort, och aktien har tappat 90 procent av värdet.
Men myndigheterna ställer inte upp med någon form av räddning, och på tisdagen sa Kinakännaren Jojje Olsson till Realtid att dessa tvärtom nu vill bromsa den ”oansvariga utlåningen” som under lång tid präglat den kinesiska fastighetsmarknaden.
De svenska fastighetsprofilerna säger sig dock vara mindre oroade över utvecklingen.
– Makrobilden är väldigt dominerad av Evergrande, konstaterade Sven-Olof Johansson på tisdagen i en digitalt sänd paneldebatt i samband med en fastighetsdag i regi av Financial Hearings och Stockholm Corporate Finance.
– Men det är relativt begränsade belopp. Även om det slår över på den europeiska marknaden i det första momentet så är det hanterbart.
Samtidigt ökar farhågorna kring vilka sektorer eller bolag som den kinesiska regimen ska slå till mot nästa gång.
– Det finns större anledning till oro för hur den kinesiska regeringen spelar ut mot entreprenörer och försöker hitta syndabockar för att tillväxten inte blir så bra, säger Sven-Olof Johansson.
Enligt Ilija Batljan håller Kina på att få problem med att landet inte kommer att få den eviga tillväxt som många länge trott på. Det kommer inte minst att få stora politiska effekter.
– Vi kommer att behöva komma tillbaka till gamla tiders Kreml-uttolkare för att förstå den stora repressionen mot näringslivet i Kina, säger Ilija Batljan.
Samtidigt kommer lägre tillväxt i Kina att få andra effekter.
– Efterfrågan kommer att dämpas globalt, säger Sven-Olof Johansson.
– Det kommer i sin tur att dämpa utbudsproblemet och de stora logistiska problemen med containers och tonnage som står på fel ställen. Råvaror som används mycket i Kina faller i pris nu, och jag tror att vi är inne i ett lågräntescenario för lång tid.
Även Ilija Batljan och Greg Dingizian tror på fortsatt låga räntor.
– Mitt scenario är att räntorna inte går upp förrän de tvingas upp, säger Greg Dingizian.
– Centralbankerna gör allt för att hålla räntorna nere.
Ilija Batljan är inne på samma spår, och konstaterar att det inte finns någon plats för räntorna att gå upp, utan att vi kommer att ha ett antal år till med låga räntor. Han höjder dock ett varningens finger för risken för social oro och problem om det inte blir någon tillväxt.
– Det är mycket farligare än om räntan är plus eller minus 0,5 procent.