Liberalernas partiråd sa på söndagen ja till att sikta på en borgerlig regering som kan söka samsyn även med SD i sakfrågor.
Sven Hagströmer: SD har fortfarande mycket att jobba med för att bli rumsrena
Mest läst i kategorin
En mycket uppslitande debatt föregicks före beslutet.
Att Liberalerna ska sikta på en borgerlig regering efter valet 2022 fanns redan från början bred samstämmighet om. På söndagen avgjorde de 91 ombuden i partirådet frågan. Röstsiffrorna blev 59-31.
– Jag är stolt över det beslut vårt parti har fattat i dag, det är ingen slutpunkt utan snarare en start på den resa vi tillsammans ska ge oss in på, säger Nyamko Sabuni i ett kort tal efteråt.
– Vi har inte delade meningar om målet, bara om vägen dit.
Finansmannen Sven Hagströmer, du har ett stort intresse för politiska frågor. Varför har vi hamnat här?
– Socialdemokraterna har fått betala ett högt pris för januariöverenskommelsen, och har borgerligheten ett alternativ lär priset bli än högre, säger Sven Hagströmer till Realtid.
– Liberalerna måste ju ha en plan B för att framgångsrikt kunna förhandla med Socialdemokraterna. Liberalerna å sin sida måste göra någonting för sin överlevnad. Det man gjort hittills har ju inte ökat väljarnas stöd.
– Jag tror att det är viktigare för SD att få komma in i värmen än vad borgerligheten är beredda att offra då C och L redan har lyckats påverka genom januariöverenskommelsen.
– SD har fortfarande mycket att jobba med för att bli rumsrena. Bara att läsa partiprogrammet.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är glad över Sabunis framgång.
–Jag välkomnar dagens besked från Liberalerna. Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering som har kraft att ta tag i kriminaliteten, arbetslösheten och utanförskapet, säger Ulf Kristersson, skriver han i en tweet.
Regeringens miljöminister, Per Bolund (MP) är inte lika glad över beslutet. Så här skriver han på Twitter:
–Jag beklagar att liberalerna valt att öppna för samarbete med ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen. Den vägen leder varken till mer liberalism eller ett hållbart samhälle. Miljöpartiet kommer aldrig välja den vägen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf är inte heller så munter: Så här twittrar hon:
–Centerpartiet är nu det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD. Jag beklagar att L väljer att bana väg för att ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs.
Vänsterpartiets partiledare Ulla Andersson twittrar även hon i moll:
–Till skillnad från Liberalerna skulle Vänsterpartiet aldrig någonsin göra upp med Sverigedemokraterna då människovärdet måste försvaras och rasismen bekämpas.
Sabuni säger att söndagens beslut lägger grunden för att Liberalerna ska vara ”en ledande reformkraft i svensk politik”.
– Det gör att vi kan driva igenom en liberal reformagenda i ett borgerligt sammanhang. Det är här vi hör hemma.
Debatten var inför omröstningen hård och känslorna starka, kanske främst när kom till gränsdragningen gentemot Sverigedemokraterna. Många, framförallt på kritikersidan, ville att det skulle skrivas in ett tilläggsyrkande som löd ”Liberalerna förhandlar inte budget med ytterkantspartierna”.