<pufftextlänk>Skatteparadiset Monaco kommer att städas upp under Prins Albert, som efterträdde sin far förra året.</pufftextlänk> Han lovar tuffare tag.
Svårare att skriva sig i Monaco
Mest läst i kategorin
LONDON Under hela sin uppväxt har Prins Albert setts som något av en playboy. På officiella tillställningar i det pyttelilla furstedömet har han dansat med filmstjärnor och fotomodeller och skvallerpressen har gottat sig i hopp om ett kommande glassigt bröllopsreportage. Än har den nye regenten inte uppfyllt dessa drömmar och han visar inte än några tendenser på att följa i sin fars spår, som gifte sig med Grace Kelly, en av sextiotalets mest lysande filmstjärnor.
Men i likhet med sin far är Prins Albert fylld av reformiver. På sin tid städade Prins Rainier (1923–2005) upp i sitt mini-rike genom att locka till sig andra än de som bara ville spela på det berömda kasinot i Monte Carlo. Den brittiske författaren Somerset Maugham beskrev 50-talets Monaco som ett land i solen för de som föredrog skuggan.
Nyligen var Prins Albert i London för att sälja Monaco och han gav en intervju, något han annars inte gör.
Hans budskap är enkelt.
– Monaco är inte bara för turister utan också ett land väl värt att investera i.
Han menar då inte investeringar i lyxiga lägenheter för de som hoppas spara på skatt, tvärtom, Prins Albert vill locka fler banker och finansiella institutioner till Monte Carlo. Hans mål är att stärka Monacos ställning genom att öppna nya ambassader och konsulat världen över och även att se till att dessa länder har beskickningar i Monaco.
Monaco har drygt 33.000 innevånare och av dessa är endast 7.000 monegasker. De delar på en markyta som knappt täcker två kvadratkilometer, men denna befolkning har i alla år levt på skatteflyktig turism. Befolkningen betalar inte ett öre i inkomstskatt.
Nu vill Prins Albert att det ska bli svårare för utlänningar att slå sig ner i furstedömet och att det ska bli mer uppenbart varför de vill flytta dit. Mark Thatcher, son till den förra premiärministern Margaret Thatcher, fick ett rungande nej till sin ansökan om uppehållstillstånd förra året. Prinsen kommer även att genomföra regler för en större öppenhet när det gäller bankerna. Fransmännen har sedan år tillbaka anklagat de monegaskiska bankerna för dess alltför blinda gästfrihet när det gäller skumma konton.
I sitt trontal den 12 juli förra året lovade prinsen att sätta moral, etik och ärlighet som grund för allt han kommer genomföra.
Prins Albert är 48 år gammal, till skillnad från sina mångfalt gifta systrar, är han fortfarande ungkarl, fast han i samma vecka som han besteg tronen, tvingades erkänna att han hade en son från en tidigare förbindelse. Han tillägger snabbt att han är tacksam för den hjälp han får från prinsessorna Caroline och Stephanie. De agerar som värdinnor numera vid högtidliga evenemang – och även vid Monacos årliga Grand Prix.
Prinsen är mycket road av racersporten, men han är enligt egen utsago en Grön Prins och kör en el-och bensindriven Toyota Prius. Han drömmer en dag om att få stå som värd för ett Grand Prix med racerbilar som inte dricker tusentals liter bensin. Han gör sitt för att få undersåtarna att vara energisnåla och det första han gjorde som ledare var att ratifiera Kyotofördraget. Och han planerar nu en resa med släde över Nordpolen för att väcka uppmärksamhet om klimatförsämringen.
Monacos största inkomstkälla är och förblir turism. Prins Albert, en framgångsrik atlet i sin ungdom, hoppas att andra sportevenemang än bilsport ska locka fler till furstendömet. I det syftet byggs nu ett center för sportskador, som ska bli ett av de bästa i Europa.
Prinsen är populär bland sina undersåtar och många hoppas att han så småningom ska bilda familj så att den furstliga ätten Grimaldi, som suttit 700 år på tronen, inte ska dö ut.
Pia Helena Ormerod
frilansjournalist
London
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.