Nordea redovisar ett rörelseresultat på 796 miljoner euro i det fjärde kvartalet, medan väntat var 900 miljoner euro "Vi är inte nöjda med vinstutvecklingen under senare delen av 2017", skriver Nordeas vd Casper von Koskull i dag.
Svagt resultat för Nordea: "Inte nöjda med vinstutvecklingen"
Mest läst i kategorin
Räntenettot landade på 1.109 miljoner euro, mot väntade 1.152 miljoner euro. Kreditförlusterna blev 71 miljoner euro, medan väntat var kreditförluster på netto 97 miljoner euro.
Utdelningen föreslås bli 0:68 euro per aktie (0:65), att jämföra med förväntade 0:67 euro. I fjol delade man ut 0,65 euro per aktie. Totala rörelseintäkter uppgick till 2.228 miljoner euro, men väntat var 2377 miljoner euro.
”Under 2017 var volymerna och marginalerna relativt stabila, och affärsutvecklingen var överlag solid. Mot slutet av 2017 påverkades vi negativt av en mycket låg aktivitetsnivå på kapitalmarknaderna. Neddragningen av bankens risknivå, med minskad exponering mot Ryssland och inom Shipping, Offshore & Oil Services drog också ner intäktsnivåerna”, skriver banken i bokslutsrapporten.
2017 var ett rörigt år för Nordea. Den mest uppmärksammade händelsen under året var bankens besked om att huvudkontoret ska flytta till Finland och Helsingfors. För att detta slutgiltigt ska bli verklighet krävs dock att bolagsstämman röstar ja till det i mars i år.
Men vd Casper von Koskull har valt att inte kommentera flyttfrågan i bokslutet.
Ett annant kontroversiellt besked kom i oktober och gör gällande att man avser att säga upp cirka 6.000 personer de närmaste åren. Nordea fick även bottenbetyg i Svensk kvalitetsindex, SKI, i kategorin pensionssparande.
”Vi är inte nöjda med vinstutvecklingen under senare delen av 2017. Inför 2018 är vi förvissade om att vinsten kommer att öka, och räknar med något högre intäkter, lägre kostnader och en stabil kreditkvalitet. Nordea står idag mycket mer robust och motståndskraftigt, och därför är jag trygg med att vi är rustade att hantera både riskerna och utmaningarna och att ta vara på framtida möjligheter på våra hemmamarknader”, skriver von Koskull.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.