Branschen börjar ifrågasätta om ECB och FED kan stabilisera marknaderna med hjälp av fortsatta lättnader.
Svagt förtroende för centralbankerna
Mest läst i kategorin
Finansbranschens förtroende för de globala centralbankerna och deras förmåga att stabilisera de turbulenta marknaderna med sina åtgärder börjar dala. Det menar Schweiz-baserade Bank of International Settlements, som i en färsk kvartalsrapport även ger uttryck för oro över noll- och minusräntor samt läget i tillväxtmarknaderna.
Den globala tillväxten är låg medan skuldnivåerna stiger och de negativa räntorna i stora delar av Europa och Japan pekar på att centralbankerna börjar få slut på ammunition för att lösa problemen.
– Den senaste tidens turbulens förstärker slutsatsen att centralbankerna varit överbelastade för länge tiden efter finanskrisen. Trots exceptionella penningpolitiska lättnader har tillväxten i nyckelområden varit en besvikelse och inflationen envist hållit sig låg. Marknaden har tagit notis och tilltron till centralbankernas läkande kraft har dalat, förmodligen för första gången, säger Claudio Borio, chef för den monetära och ekonomiska avdelningen på BiS, i en kommentar till rapporten.
En del kapitalförvaltare har redan uttryckt liknande tankar om de turbulenta marknaderna och centralbankernas agerande. I en intervju med Realtid.se nyligen sa Jean Medécin, medlem av franska Carmignacs investeringskommitté, att marknaden starkt ifrågasätter om ECB:s och de övriga centralbankernas "allsmäktighet" och förmåga att stabilisera tillväxten genom konstanta lättnader.
I ett nytt marknadsbrev säger brittiska förvaltaren Schroders chefsekonom Keith Wade att ammunitionen med räntesänkningar och kvantitativa lättnader hittills inte haft den väntade effekten. Jämfört med för några år sedan har centralbankerna inte lika många valmöjligheter framöver och behöver tänka annorlunda, menar Wade.
Från nordiskt håll gav Ålandsbanken uttryck för marknadsoro i sin senaste prognos. Kapitalförvaltaren har en negativ syn på sex månaders sikt och tror att förväntningarna är för högt uppskruvade på både ECB och FED. Alla osäkerheter som präglar marknaderna gör det trots omfattande penningpolitiska stimulanser av centralbankerna.
"Frågan om stimulanserna överstimulerat risktagandet kan därför komma att ställas på sin spets", menar Ålandsbanken Kapitalförvaltning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.