Realtid

SUP46 letar startups utanför Stockholm

På SUP46 sitter i dag ett 60-tal startups. Foto: Pressbild
Danske Bank och startup-hubben SUP46 (bilden) på Regeringsgatan i Stockholm står bakom eventsajten. Foto: Pressbild
admin
admin
Uppdaterad: 15 mars 2017Publicerad: 15 mars 2017

Startup-hubben vill bryta Stockholmsfixeringen och satsar på att värva 20 medlemsbolag med bas utanför huvudstaden. Linköping pekas ut som en särskilt het techstad just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

På SUP46 på Regeringsgatan i Stockholm finns i dag ett 60-tal startup-bolag. Där kan de nätverka och träffa investerare.

Samtidigt finns det många startups utanför huvudstaden. Därför siktar SUP46 på att under 2017 få in 20 nya medlemsbolag i landsorten.

– Vi har länge haft bolag som sitter utanför Stockholm som medlemmar hos oss. Men nu vill vi satsa ännu mer på det och hjälpa till med investerare, rådgivare och partners, vilket främst startups utanför huvudstaden saknar, säger Irena Busic, PR- och kommunikationschef på SUP46, till Realtid.se.

Linköping het techstad

Hubben har redan fått in nya medlemsbolag med hemvist i Linköping, Jönköping, Göteborg och Umeå.

– Vi försöker vara på plats i många svenska städer för att nå ut till nya nätverk och medverkar på olika tech-event runt om i Sverige, säger Irena Busic.

Hon pekar ut Linköping som Sverige kanske hetaste tech-stad just nu efter Stockholm.

– Där händer det mycket kul grejer. Några spännande techbolag där är drönarbolaget Spotscale, XM Reality, som sysslar med förstärkt verklighet, samt AMRA som mäter kroppsfett med hjälp av magnetkamera, berättar Irena Busic.

ANNONS

Hon tror att det beror på att Linköpings universitet satsat på att skapa bra förutsättningar för startups. Även Malmö tar in mycket tech-investeringar tack vare närheten till Köpenhamn och investerarna där.

Vad finns det för fördelar med att inte vara baserad huvudstaden?

– Hyror och kanske även personal är ju billigare i Umeå och Linköping än i Stockholm, samtidigt som det finns mycket kompetens i universitetsstäderna.

Utöver att leta startups i landsorten arbetar SUP46 också för att öka mångfalden inom startup-bolagen.

– Vårt mål är att 25 procent i våra medlemsbolag ska ha kvinnliga grundare eller medgrundare. I dag är det runt 20 procent, men i år vill vi öka antalet med fem procent. Vi är ganska realistiska och ser det som ett rätt högt mål, säger Irena Busic.

Hur ska ni nå dit?

– Vi har många events där vi försöker lyfta kvinnor och mångfald. Senast förra veckan hade vi ett femtech-event i Stockholm.

En annan stor utmaning är att locka utländsk arbetskraft till svenska startups. I dag har SUP46:s medlemsbolag medarbetare från totalt 45 olika länder. Men många startups har svårt att behålla utländsk kompetens.

ANNONS

– Stockholm och Sverige konkurrerar på samma villkor som startups i London, Berlin och Silicon Valley. Det är tuff rn marknad. Men är man hemmahörande utanför EU är det generellt svårt att få arbetsvisum i Sverige och då har andra länder med snabbare ansökningsprocesser såklart en fördel, säger Irena Busic och tillägger att det i dag kan ta uppåt ett år för att få ett arbetsvisum som dessutom måste förnyas efter två år.

Krävs det lagändringar?

– Definitivt! Vårt mål är att Sverige ska bli det mest startup-vänliga landet i världen och då måste vi underlätta visumhanteringen för utländska medborgare.

SUP46 är däremot positivt till regeringens förslag om att barn redan i grundskolan ska lära sig att programmera.

– Det är viktigt för att stärka kompetensen på sikt, säger Irena Busic.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS