Realtid

Succékrögaren Pontus Frithiof stänger – och öppnar nytt på Arlanda

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Restaurangen Pontus in the Air på Arlanda har hyllats av såväl resenärer som matskribenter, men senare i år stänger verksamheten permanent. Detta berättade nyligen krögaren Pontus Frithiof på Instagram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är att flygplatsägaren och hyresvärden Swedavia har tolkat upphandlingslagstiftningen som att Pontus in the Air bedriver restaurangverksamhet i form av en tjänst som skall upphandlas enligt LUK, Lagen om upphandling av koncessioner.

– Vi och våra advokater delar inte den tolkningen. Den tolkningen är till fördel om man endast vill jobba med få och stora aktörer. Därefter har Swedavia bestämt att den högsta procentuella hyran är det enda avgörande kriteriet att vinna en upphandling, säger Pontus Frithiof till Realtid.

Han säger att aktören som vinner får korta kontrakt och därmed aldrig ”sitter säkert”.

– Det rimmar inte alls med kvalitativ verksamhet anser jag.  Man gör då ett mycket medvetet val att sortera bort den typen av aktörer som vi är, för att göra livet enklare och jobba med få och stora aktörer. Man hade kunnat göra möjligheterna för oss att stanna kvar betydligt enklare, men det intresset var obefintligt från Swedavia, även om man självklart gärna vill trycka på hur viktiga vi är för flygplatsen, säger Pontus Frithiof.

Ni planerar att stänga senare i år – finns det någon möjlighet att ni omprövar det beslutet?
– Pontus in the Air kommer inte finnas kvar, det tåget har nog gått nu. Vi är glada att vår partner American Express visat oss större uppskattning, precis som gästerna och resenärerna gjort, och tillsammans med American Express kommer vi att etablera ny loungeverksamhet på annan plats på Arlanda och med delvis förändrat utbud, säger Pontus Frithiof och fortsätter:

– Vår underbara restaurang kommer inte att leva vidare vilket är en skam och en stor förlust. Det är väldigt tydligt i sociala medier vad gästerna och resenärerna tycker, säger han.

Vad är, enligt dig själv, de främsta styrkorna med just Pontus in the Air?
– Pontus in the Air startade 2016 som en premiumrestaurang där vi lagar all mat från grunden på dom bästa råvarorna. Vi har en vinlista med 1 100 olika artiklar varav 250 olika champagner, sommelier på plats, vi har egna toaletter, obegränsat wifi och många andra USP-ar som gör att vi helt enkelt står ut mot mängden. Vi kompletterar snarare än konkurrerar med övriga. Jag och Mario Moroni är som ägare på plats själva och har dessutom kämpat oss genom pandemi utan att ha stängt en enda dag, säger Pontus Frithiof, och fortsätter:

– Men vi är på Arlanda inte bara av denna anledning, missionen är att förbättra Arlanda som flygplats och göra det till en stolthet för Stockholm. För både affärsresenärer, privat resande och turism är Arlanda viktig. Vi vill vara med och förbättra och utveckla. Vi har sällan fått större motstånd. Det finns tyvärr ingen som är intresserad av att vara med och driva den utvecklingen, viket vi tycker är synd för Stockholms och Sveriges skull, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS