Realtid

Styrelseordförande avgår efter insideråtal

Ekobrottsmyndighetens entrédörr.
Sara Johansson
Uppdaterad: 13 mars 2018Publicerad: 13 mars 2018

Enviros styrelseordförande Stig-Arne Blom avgår med omedelbar verkan efter insideråtalet som väcktes för cirka två veckor sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stig-Arne Blom, styrelseordförande i Scandinavian Enviro Systems avgår på egen begäran med omedelbar verkan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

– Valberedningen har idag mottagit besked från Stig-Arne Blom att han i syfte att marknadens förtroende för Enviro ska förbli orubbat, har begärt att med omedelbar verkan bli entledigad från sitt uppdrag som styrelseordförande, säger Stefan Winström, ordförande i valberedningen.

Alf Blomqvist blir tf. styrelseordförande fram till ordinarie bolagsstämma 3 maj 2018.

Stig-Arne Blom häktades i februari i år misstänkt för flera fall av insiderbrott. Nu pågår förhandlingarna mot honom och tre andra misstänkta som även suttit häktade under februari.

Åklagare Thomas Langrot, vid Ekobrottsmyndigheten, menar att Stig-Arne Blom vid upprepade tillfällen har delat med sig av känslig information om bolagets förhandlingar med en potentiell kund i Kina. Informationen har Stig-Arne Blom lämnat till en annan ägare i Scandinavian Enviro Systems som i sin tur vidarebefordrat informationen.

De misstänkt affärerna gjordes den 20 december 2017 strax innan bolaget meddelade att förhandlingarna med den kinesiska partnern försenats. Internt var detta känt redan den 11 december och nämns i styrelseprotokoll den 13 december, enligt E55.

Trion som fått information direkt och indirekt från styrelseordföranden ska ha sålt stora mängder aktier över marknaden innan pressmeddelandet blev offentligt, vilket fick kursen att rasa. På detta sätt har de undgått förluster om totalt 2,3 miljoner kronor på sina innehav.

Stig-Arne Blom misstänks även ha läckt känslig information om bolagets förhandlingar med den kinesiska partnern strax innan han greps i slutet av januari i år.

ANNONS

Bland EBM:s bevisning finns chattkonversationer från mobiltelefoner där trion tar upp känsliga uppgifter som inte var känd på marknaden.

Åklagaren yrkar att de åtalade ska betala tillbaka de vinster de gjort på affärerna samt en sanktionsavgift som uppgår till 9 miljoner kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS