Realtid

Strömsten om varför Nordic Cross Stable Return vann i Euro Hedge

Ulf Stenström, portfolio manager, Nordic Cross
Ulf Stenström, portfolio manager, Nordic Cross
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 17 feb. 2021Publicerad: 17 feb. 2021

Med en avkastning på 27 procent 2020 vann hedgefonden Nordic Cross Stable Return i kategorin UCITS vid Euro Hedges senaste prisutdelning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en avkastning om 27,17 procent och en Sharpe-ration på 2.67 har Nordic Cross hedgefond Nordic Cross Stable Return utsetts till bästa fond i kategorin UCITS – macro, fixed income & relative i prestigefyllda prisutdelningen EuroHedge Awards. Att fonden snabbt kunde ställa om vid såväl nedgång som uppgång samt att ett flertal av fondens cases bar frukt samtidigt förklarar den rejäla avkastningen. Nordic Cross Stable Return var en av två fonder som vann i kategorin UCITS, där det råder stor konkurrens med idag över 1 200 olika alternativa UCITS-fonder i Europa.

– Vår fond ska hålla en låg risknivå och gör det bland annat genom att investera i både aktier och räntor. Under fjolåret lyckades vi skapa en avkastning om 27 procent till en risknivå på cirka 6 procent. Det starka resultatet berodde på många faktorer; vi var tidiga med att ställa om när pandemin slog till och snabba med att ställa om när marknaden började vända uppåt men än viktigare var bolagsvalet, säger Ulf Strömsten, portfolio manager och ansvarig förvaltare av Nordic Cross Stable Return på Nordic Cross, till Realtid.

– Det var ett generell sett ett bra år för Sverige med tre svenska vinnare, säger han.

Utöver Nordic Cross Stable Return i kategorin UCITS – macro, fixed income & relative vann nämligen även Alcur Select i kategorin European equity under under 500 miljoner dollar samt Lynx i kategorin Long term Performance (20 years). 

Att snabbt kunna ställa om spelade till Nordic Cross Stable Returns fördel 2020 och Ulf Strömsten som också räknar med att denna multistrategi bär frukt även 2021 även om förutsättningarna ser annorlunda ut i år.

– Vår multistrategifond har en hög grad av flexibilitet. Under 2020 var vi långa tillväxtbolag och korta traditionella värdebolag. Nu när pandemin förhoppningsvis går mot sitt slut, vaccinet håller på att rullas ut, och konjunkturen tar fart andra halvåret som en följd av den dämpade konsumtionsbehovet, blir det ett istället ett gynnsamt läge för konjunkturkänsliga bolag och då gäller det att anpassa portföljen till detta, säger Ulf Strömsten.

Han fortsätter:

– Samtidigt finns en osäkerhet i marknaden i år då om ekonomin tar fart. En stark återhämtning av konjunkturen kan leda till en ökande oro för inflation och därmed en också en ökad oro för högre räntor. Vi har haft en stark inledning på börsen i år och värderingarna är överlag höga. Den underliggande trenden i bolagen är stark men vi ser också att börsen reagerar väldigt starkt på avvikelser från förväntan oavsett om det handlar om plus eller minus. I ett sådant läge kan det vara klokt att man diversifierar ännu mer. Här har hedgefonden sin största fördel genom att man snabbt kan ställa om vilket är extra värdefullt i ett sådant marknadsläge. 

ANNONS

Hur ser fondens mål för 2021?
– Våra finansiella mål är en avkastning på i snitt över 5 procent, ett riskmål under 3 procent över en treårsperiod, samt mål att ha låg korrelation med aktiemarknaden. Vi försöker vara öppna med det vi gör för att undvika att uppfattas som en svart låda. Men det är viktigt att den som investerar vet att den inte kan förvänta sig med att vi levererar en avkastning om 27 procent varje år, säger Ulf Strömsten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]