Norden en fredad Nasdaq-zon? Kampen om Oslobörsen handlar allt mer om marknadsdominans, skriver Realtids Claes Folkmar.
Striden om Oslobörsen – maktkamp snarare än bra affär
Mest läst i kategorin
Budstriden om den ännu fristående Oslobörsen skärptes ytterligare i går genom att den amerikanska börsoperatören Nasdaq OMX group höjde sitt bud till samma nivå som Parisbaserade Euronext, som är ett dotterbolag till amerikanska NYSE (New York Stock Exchange).
Därmed är bägge budgivarna i nuläget beredda att betala drygt 7 miljarder kronor för Oslobörsens verksamhet. Det måste vara svårt att räkna hem för budgivarna även om det finns en del samordningsvinster att hämta hem, i synnerhet för Nasdaq.
Budstriden börjar därför mer likna en kamp om marknadsdominans i den nordiska regionen, snarare än att ge respektive budgivares aktieägare en bra affär att ta ställning till.
Nasdaq OMX group, som äger övriga nordiska börser, vill förhindra Euronext från att etablera sig i norra Europa. Euronext, som äger börserna i Paris, Bryssel, Dublin och Lissabon, vill å sin sida bredda sin verksamhet geografiskt och produktmässigt.
Oslobörsen är mycket stor inom vissa specialområden, till exempel derivat inom fiskeri och skaldjur, och har mycket kunnande inom oljeservice och shipping. Euronext är främst en traditionell aktieoperatör.
Striden om Oslobörsen innehåller av en del ovanligheter, till exempel att styrelsen för Oslobörsen uttalat ett tydligt stöd för Nasdaq som köpare. Detta trots att Euronext lagt ett högre bud än Nasdaq.
En av de största ägarna, Incentive, kritiserade i februari styrelsen för jäv och att inte ta hänsyn till aktieägarnas bästa.
Förmodligen handlar Nasdaqs matching av Euronext bud om att underlätta för styrelsen och företagsledningen i sin argumentation att Nasdaq group är den prioriterade köparen av bolaget. Styrelsen upprepade i samband med Nasdaqs budhöjning igår att aktieägarna bör tacka nej till Euronext.
Situationen kring budet på Oslobörsen krånglas också till av att olika aktieägare förbundit sig till att acceptera olika bud. Euronext har drygt 50 procent av aktieägarna med sig, medan Nasdaq har omkring 35 procent bakom sig. Euronext acceptperiod löper ut i mitten av mars, men kan förlängas. Löftet som utfärdats av de aktieägare som förbundit sig att sälja till det franska bolaget sträcker sig ända till slutet av augusti.
Norska myndigheter är också inblandade eftersom en affär måste godkännas. Nasdaq bekräftade igår att bolaget skickade in en formell förfrågan till de regulatoriska myndigheterna i februari om att få förvärva Oslobörsen. Euronext säger samtidigt att bolaget kommer att genomföra affären så snart det regulatoriska tillståndet är på plats.
Striden om Oslobörsen är infekterad, och det skulle inte förvåna om Euronext eller Nasdaq tvingas höja budet ytterligare en gång för att få med sig alla aktieägare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.