Ekonomer är i stort sett nöjda med sina jobb, men många tycker inte att deras kompetens tas tillvara. Även stressen är en stor utmaning och var fjärde har svårt att sova på grund av tankar på jobbet.
Stressade ekonomer vill ha mer kreativitet
Mest läst i kategorin
Det framgår av en omfattande kartläggning av Jusek om ekonomers arbetsmiljö.
– Sex av tio ekonomer är nöjda med sitt arbete, men i förhållande till andra utbildningsgrupper är färre nöjda med arbetsuppgifterna. Fler behöver lära nytt i arbetet och uppleva att deras kompetens tas tillvara för att arbetsmiljön ska bli bättre, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.
Var femte ekonom tycker inte att deras kompetens tas tillvara och endast fyra av tio får utlopp för sin kreativitet. En av tre anser att arbetet inte är särskilt meningsfullt.
Upplevelsen av arbetsgivarens ledning och styrning skiljer sig mellan sektorer, där 47 procent av ekonomerna i privat sektor är nöjda medan endast 31 procent av ekonomerna i statlig sektor uppger detsamma. Hälften av ekonomerna anser att det är högt i tak att kunna ifrågasätta hur arbetet organiseras och genomförs. En femtedel anser att det är lågt i tak.
Ekonomerna tycks vara mer positivt inställda till arbetsgivarens sätt att behandla medarbetarna än vad de är till hur effektivt arbetsgivaren bedriver verksamheten. Frågan om hur effektivt verksamheten bedrivs är särskilt viktig för ekonomer och har ett starkt samband med den sammantagna nöjdheten med arbetet.
Frågan om kollegor har i flera sambandsanalyser inte utmärkt sig som en avgörande faktor för att må bra på jobbet. Det betyder inte att kollegorna inte spelar roll, eller att en dålig relation med kollegor inte kan påverka arbetssituationen negativt, utan kan snarare bero på att miniminivån är så pass hög att eventuell missnöjdhet med arbetet inte kan förklaras av missnöjdhet med kollegorna. Endast 7 procent av ekonomerna är missnöjda med sina kollegor och endast 1 procentenhet av dessa är mycket missnöjda. Sju av tio är i stället nöjda med sina kollegor.
14 procent av ekonomerna är missnöjda med sin fysiska arbetsmiljö, men närmare två av tre är nöjda eller mycket nöjda.
Nöjdheten med inflytandet i arbetet, totalt sett, är en av de viktigaste arbetsmiljöaspekterna för Juseks medlemmar. En god nivå av inflytande, där medarbetaren själv får vara med och påverka vad som ska göras och hur, är nyckeln till att få utlopp för sin kreativitet och känna att kompetensen tas tillvara.
Ekonomerna är på det stora hela nöjda med sitt inflytande, särskilt vad gäller inflytandet över när och på vilket sätt de kan arbeta. För ekonomerna, som särskilt uppskattar möjligheten till att arbeta flexibelt, är detta mycket positivt. Ur ett arbetsledningsperspektiv är det ofta rimligt att medarbetare har större inflytande över när och var arbetet ska utföras än när det gäller vilka arbetsuppgifter som ska utföras och med vilka de ska utföras.
Vid sidan av dessa utmaningar är många ekonomer stressade. Tre av tio anser att arbetet kräver så mycket energi att övriga livet påverkas negativt. Fler än var tredje har inte tid för återhämtning efter en period med mycket jobb. Närmare en av fyra har betydande svårigheter att sova på grund av tankar på jobbet. Kartläggningen visar även att ett ökat antal stressrelaterade problem påverkar välbefinnandet negativt.
Samtidigt finns resultat där ekonomerna utmärker sig positivt. Jämfört med andra utbildningsgrupper är fler nöjda med sin arbetsgivare. Många anser att verksamheten bedrivs effektivt, att det går att ifrågasätta hur arbetet organiseras och att relationen till närmaste chef fungerar väl.
Juseks arbetsmiljöarbete har som utgångspunkt att det traditionella synsättet bör kompletteras med ett mer positivt perspektiv, där fokus även riktas mot de faktorer som skapar välbefinnande i arbetet. Ett skäl till det är att ett högt välbefinnande gynnar innovation och produktivitet.
– Arbetsmiljön är viktig för våra medlemmar och ett bredare perspektiv krävs för att förstå hur de mår på och av jobbet. Vi ser att ekonomernas välbefinnande förbättras i takt med att de upplever fler positiva aspekter av arbetet. Mindre stress är nödvändigt, men långt ifrån tillräckligt för att förbättra ekonomernas arbetsmiljö, säger Daniel Lind.
Viktigaste faktorerna för att förbättra ekonomernas arbetsmiljö
- Kompetensen tas tillvara
- Låg risk att förlora jobbet och stora möjligheter att hitta ett nytt, likvärdigt arbete
- God relation till närmaste chef och ett högt inflytande i arbetet
- Verksamheten bedrivs effektivt
- Möjlighet till återhämtning efter en period med mycket jobb
- Arbetet ska vara förenligt med ett aktivt liv i övrigt
Fotnot: Jusek är akademikerförbundet för jurister, ekonomer, IT-akademiker, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare. Jusek är medlem i Saco och partipolitiskt obundet.