Realtid

"Största framgången har varit att mycket varit så kul"

"Det är lite binärt, antingen är du uppdaterad eller så är du det inte. Om du ska hålla dig uppdaterad letar du in i det sista," säger PO Nilsson. Foto: Prior Nilsson
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 16 feb. 2020Publicerad: 16 feb. 2020

"Att räkna på möjligheterna. Det är extremt kul." PO Nilsson berättar vad som driver honom i arbetet som fondförvaltare. Och allt började med en katalog med gula stora maskiner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Malmö, 1970. Per-Olof Nilsson springer in i sin pappa Börje Nilssons arbetsrum. Kanske är det bara i lekens glömska eller är det kanske för att PO Nilsson, som han i dag kallas, ska få prata lite med sin far. Oavsett vad anledningen var minns han fortfarande händelsen tydligt. På skrivbordet låg några kataloger ‒ på framsidan på en av dem fanns en bild på gula, stora maskiner. För den då sjuårige PO Nilssons väcktes genast intresset. Vad är det där? 

Av pappa Börje Nilsson fick han inte bara veta att man med Atlas Copcos maskiner kunde borra i berg. Det han också fick veta, och som skulle visa sig få betydelse för PO Nilssons liv, var att det går att äga delar av företaget som producerar maskinerna. Och går det bra för dem, ja, då går det bra för dem som äger delarna av företaget. För PO Nilsson föll allt på plats där och då. 

‒ Sedan den dagen har jag alltid älskat aktier, säger han.

Kort efter samtalet med sin pappa fick PO Nilsson fjorton aktier i present. 

Sedan i november förra året är Prior Nilsson Fond- och Kapitalförvaltning AB (Prior Nilsson Fonder) inflyttade i nya lokaler. På fjärde våningen på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm ekar det fortfarande tomt. Mattorna har inte kommit. På den förra adressen delade flera av kollegorna rum. Ljudnivån kunde bli ganska påträngande. De behövde något mer funktionellt. Med utsikt över Nybroviken kan man förstå att går att ha tålamod med de saknade mattorna. 

I dag förvaltar Prior Nilsson Fonder fem fonder till ett värde över 10 miljarder kronor. Innehaven består i huvudsak av större företag i framför allt Sverige, Finland, Danmark och Norge. Det finns även andra innehav inom vissa särskilt utvalda sektorer som inte  finns representerade i Norden, till exempel de franska lyxbolagen och de tyska bilindustriföretagen. 

Prior Nilsson Fonder har kontor i Malmö och Stockholm, och totalt är elva personer anställda. Med de ökade regulatoriska kraven; inom penningtvätt (AML), dataskyddslagen (GDPR), kraven om kundkännedom och så vidare kommer ytterligare person med säkerhet som specialitet att behöva anställas.

PO Nilsson arbetar med aktieförvaltning och är ansvarig förvaltare för två av de fem fonderna, Yield och Realinvest. Även om de tittar på alla bolag tillsammans, måste det finnas en ansvarig person för varje fond.

ANNONS

Vad det är som driver dig?

‒ Det är att räkna på möjligheterna, att se igenom felaktiga uppfattningar om hur en aktie värderas. Det är extremt kul. 

‒ Vår värdegrund är att vi älskar det vi gör, och det sju dagar i veckan. Aktier är vårt stora intresse. Jag är alltid nyfiken på att höra på människor, att försöka förstå hur allt hänger ihop.

Han förklarar att det inte är företagsbyggande som intresserar honom, utan att det handlar om att förvalta och att hitta spännande företag, att besöka kunder och att träffa andra förvaltare. Med det aktiva ägandet förekommer det att han ibland blir involverad i ett företags verksamhet ‒ men det lämnar han gärna över till andra. 

‒ Det räcker för mig att göra affärer, säger han.

PO Nilsson är uppvuxen i Malmö. Han gick gymnasiet på naturvetarlinjen på Sankt Petri. Efter studenten bar det av vidare till militärtjänstgöring som plutonsbefäl i kustartilleriet i Göteborg. I dag har han ingen familj kvar i malmö. 

PO Nilssons första arbete var på det klassiska revisionsföretaget Arthur Andersen. Redan innan han hunnit ta examen från Handelshögskolan i Stockholm 1987 hade han börjat som revisorsassistent. Efter naturvetarlinjen på gymnasiet och en bit in på handelsutbildningen var det ett perfekt komplement att få lära sig redovisning. Genom att arbeta med både stora och små företag fick han snabbt kunskap i hela kedjan, från löpande redovisning till bokslut.

‒ Det kändes konstigt att gå ut Handels utan att kunna grundläggande redovisning, som hur ett bokslut går till, förklarar han. 

ANNONS

Men intresset hade han, som bekant, funnit inom ett annat område, aktier.

1987 började PO Nilsson som Institutionsmäklare på Alfred Berg.

‒ Det kändes rätt tidigt, det var ett magiskt företag ända fram till sista dagen, säger han. 

Han nämner flera namn på personer som gått vidare, och i dag finns på framskjutande positioner i andra verksamheter.

‒ Det var duktiga och jättetrevliga personer. I gemenskapen bland kollegorna blev det unika år för väldigt många av oss.

1995 blev Alfred Berg uppköpt av ABN Amro. 

1998, samma år som PO Nilsson blev utsedd till aktiechef, utsågs han till Årets bästa mäklare av Affärsvärlden.

Trots utnämningen är det något annat som PO Nilsson ser som sin största framgång.

ANNONS

‒ Största framgången för mig har varit att mycket har varit så kul – att vi fått ihop många affärer som från början har sett omöjliga ut. Jag har fått träffa så många intressanta människor, som jag inte trott att jag skulle få göra.

Mer specifikt sticker ett antal affärer ut, som till exempel när finansmannen Fredrik Lundberg tog kontroll över Hufvudstaden. PO Nisson mäklade i affären.

 ‒ Det finns inget finare bolag än Hufvudstaden, säger han. 

Hufvudstaden har höjt utdelningen varje år sedan 1997 (reds. anmärkning).

Den tuffaste tiden för PO Nilsson var däremot under fastighetskrisen i början av 90-talet.

‒ Inte bara för mig personligen. Hela miljön var så illa däran. Jag var rädd att hela branschen skulle stöpas om. Jag var också orolig för mig. Jag hade småbarn då, som förälder vill man att det ska vara tryggt för sina barn. 

Men efter eländet med kronkrisen och en ränta som stack upp på 500 procent den 19 november 1992 – efter det kom vändningen. Dagen efter gick bland annat Modo upp 30 procent. Exportindustrin skulle klara sig. Efter det började saker att rulla på i rätt riktning. 

Tio år senare, 2002 började det hända saker med det nya ägandet av Alfred Berg. PO Nilsson insåg att det kunna komma att bli lite för mycket med rapportering till chefer på olika nivåer.

ANNONS

Det var bra tajming att göra något annat. Torgny Prio och PO Nilsson hade känt varandra sedan 1990. Men att de skulle starta bolag tillsammans hade mest bara varit löst prat vid middagar. ”Vi ska starta bolag tillsammans och förvalta aktier”… Men så en dag. Det handlade inte om att de vantrivdes där de var.

‒ Det var mer som att antingen gör vi det här nu eller så gör vi det aldrig, säger han.

Torgny Prio och PO Nilsson grundar Prior Nilsson Fond- och Kapitalförvaltning AB samma år. Det står fortfarande varandra mycket nära: 

‒ När Torgny ringer, vet jag varför och vice versa, säger han.

De delar samma syn på aktier. I samband med grundandet frågar de om inte Lars-Ove Wijk kan tänka sig att ansluta. Svaret blir att om han får ägna sig åt allt annat än aktier så visst var han villig att följa med. Lars-Ove Wijk är fortfarande i dag företagets verkställande direktör. 

Prior Nilsson Fonder är generellt inriktade på större bolag. Anledningen är att de vill ha likvida bolag. De köper aktier utifrån ett antal parametrar. Ibland kan något förändras snabbt och då föredrar de att kunna gå ur snabbt. Undantaget är fastighetsbolag med en omsättning på 400 till 500 miljoner kronor och en tydlig tillväxtstrategi. 

‒ Om man äger aktier av en viss anledning, och om det sedan händer något som gör att den ursprungliga ansatsen inte längre gäller vill vi snabbt kunna avveckla positionen, att äga aktier som vi inte längre fullt ut tror på, det blir som ett gift, man blir helt blockerad av att bara titta på den aktien och förmörkar synen på andra möjligheter, säger han.

De stora förändringarna på börsen är något som stärker PO Nilssons tro på betydelsen av aktiv förvaltning.

ANNONS

‒ Den stora förändringen är att mer och mer pengar går till börshandlade indexfonder, så kallade ETF:er, ökningen har varit dramatisk. Det förändrar marknadens beteende, ju mer passiva pengar desto mer ökar volatiliteten.

‒ Mindre och mindre alfa-pengar, det vill säga pengar placerade utifrån fundamental analys. Det leder till att det finns färre bromsar vid såväl uppgång som nedgång. Om ett bolags vikt i ett index förändras kan det leda till omotiverade rörelser som inte är baserade på resultaten.

‒ Det är både värdefullt och roligt att besöka ett producerande bolag; att få se anläggningen, orten, kulturen. Man får en annan känsla. Möts man på uppfarten av en närmast perfekt gräsmatta, då vet man att chanserna är goda att bolaget är lika välskött. Ordning och reda lönar sig, säger han.  

Utöver kärleken till aktier är PO Nilsson inbiten tennisspelare. Han spelar så ofta han kan, frun spelar tennis och barnen likaså. Med Medlemskapet i Kungliga tennishallen kan han spela när det passar, i stället för att behöva rätta sig till en viss tid.

Hur många timmar arbetar du en genomsnittlig vecka?

‒ Frågar du familjen blir svaret alltid, 24/7. Men jag ser det inte som ett jobb. Barnen hatar när jag tar upp telefonen. Men det är mycket information att ta in och många nyheter att läsa in sig på, att förstå och begrunda – vad kan det här få för konsekvenser. 

– Det är lite binärt, antingen är du uppdaterad eller så är du det inte. Om du ska hålla dig uppdaterad letar du in i det sist, säger PO Nilsson.

De fjorton Atlas Copco- aktierna som PO Nilsson fick av sin pappa i present är de enda aktierna som ligger kvar på ett traditionellt VPC-konto. Varje år påminns han när årsbeskedet dimper ner i brevlådan. I dag är de värderade till över 300 000 kronor.

ANNONS

‒ De får ligga kvar där, säger PO Nilsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS