Realtid

Större företag och styrelsen kan omfattas av nya regler om lättnad i personaloptionsbeskattning

Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 17 nov. 2020Publicerad: 17 nov. 2020

Nuvarande regler om lättnad i beskattningen av personaloptioner har hittills omfattat företag med färre än 50 anställda och som har en nettoomsättning eller balansomslutning om högst 80 miljoner kronor. Finansdepartementet föreslår nu att reglerna ska även omfatta företag där medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget är lägre än 150 och med en nettoomsättning eller balansomslutning som uppgår till högst 280 miljoner kronor. Det framgår av en promemoria från Finansdepartementet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nuvarande reglerna trädde i kraft 2018 och innebär att förmån av personaloption inte ska tas upp till beskattning i inkomstslaget tjänst om vissa villkor är uppfyllda för såväl det företag som ingår optionsavtalet, som personaloptionen och optionsinnehavaren. Istället sker beskattning i inkomstslaget kapital först när den skattskyldige avyttrar den andel som har förvärvats genom utnyttjande av personaloptionen.

Finansdepartementet föreslår nu även att styrelseledamöter och styrelsesuppleanter ska omfattas av reglerna även om dessa inte är anställda i företaget. Vidare skulle en personaloption kunna nyttjas för förvärv av antingen en andel eller av en teckningsoption som ger rätt att förvärva en andel, enligt förslaget. Regeringen föreslår också att en personaloption ska kunna ges ut av ett företag och ge rätt till ett framtida förvärv av en andel eller en teckningsoption i ett annat företag inom samma koncern. 

I och med att förslaget utgör ett statligt stöd måste det anmälas till och godkännas av Europeiska kommissionen innan det kan genomföras. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Senast den 23 december 2020 ska remissvaren ha kommit in till Finansdepartementet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS