Northvolts ansökan om rekonstruktion innebär ett hårt slag för investerare som Goldman Sachs och svenska pensionsfonder, samtidigt som batterijättens framtid hänger på en skör tråd.
Storförlorarna som drabbas värst av Northvolts kollaps
Mest läst i kategorin
I torsdags kom beskedet att svenska batteritillverkaren Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA under Chapter 11, skriver Reuters.
Detta i ett försök att frigöra 2,7 miljarder kronor och täcka upp en del av de miljardskulder som batterijätten i dag dras med.
Missa inte: FBI-utredning hotar Northvolts rekonstruktion
Ansökan om rekonstruktion slår hårt mot bland annat investeringsbanken Goldman Sachs, som med sina drygt 10 miljarder kronor i innehav är den näst största aktieägaren i Northvolt.
Enligt ett brev som Financial Times tagit del av kommer värdet på 10 miljarder att skrivas ner till noll vid årets slut.
Drog för sent i bromsen
Goldman Sachs gick in i Northvolt 2019 som en del av en investeringsrunda på ungefär elva miljarder kronor, tillsammans med bland andra den tyska biltillverkaren Volkswagen.
Finansieringen gjorde det möjligt för Northvolt att bygga sin första batterifabrik i Skellefteå och påbörja sin framtida expansion. Men allt gick inte som planerat.
Läs mer: Företagen som drabbas hårdast av Northvolts kollaps. Dagens PS
”Vi missbedömde komplexiteten i att sätta upp en så här stor fabrik, att ta in så mycket ny personal och det faktum att den här utrustningen som vi plockade in var ny”, säger företagets avgående vd Peter Carlsson till SVT:s Agenda.
Han poängterar att han borde ha dragit i bromsen mycket tidigare när produktionen i Skellefteå inte gick enligt plan.
Pensionsmiljarder riskerar ryka
Även i Sverige har Northvolt öppnat upp för rekonstruktion. Carlsson förklarar i SVT:s Agenda att beslutet inte har tagits ännu, men att det kanske kommer ske om några månader.
En kollaps för Northvolt kan även leda till miljardförluster för svenska pensionssparare. AP-fonderna har satsat 5,8 miljarder kronor i batteritillverkaren, medan AMF har investerat omkring 1,9 miljarder kronor.
”Som medgrundare och investerare stödjer vi fullt ut de betydande åtgärder Northvolt genomför för att stärka den egna plattformen för batteriproduktion”, skriver en av de största ägarna, investmentbolaget Vargas, i en kommentar, enligt Sveriges Radio.
Läs mer: Kris på Northvolt skakar inte bostadsmarknaden. News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.