Flera storbanker tror att det brittiska pundet kan förstärkas ytterligare. Detta trots risken för en försvagning i närtid om Bank of England väljer att sänka styrräntan idag den 1 augusti. Det rapporterar CNBC.
Storbanker: Stabil Labourregering kan stärka pundet ytterligare
Mest läst i kategorin
Sänkta räntor kan pressa en valuta eftersom den minskar den potentiella avkastningen som inhemska tillgångar kan erbjuda utländska investerare.
Imorse backade till exempel den japanska börsen bland annat på stärkt yen efter att Bank of Japan oväntat höjt räntan.
En av de bäst presterande valutorna hittills i år
Det brittiska pundet, eller Sterling som det också kallas, har varit en av de bäst presterande ledande valutorna hittills i år. Goldman Sachs analytikers uppfattning är att GBP/USD kan
kan komma att stärkas till 1,31, från nuvarande 1,28.
UBS är inne på samma linje där analytiker uppger att Storbritannien “kan ha vänt till att nu ha den stabilaste politiska utvecklingen bland G 10-länderna från att tidigare ha varit i den rakt motsatta änden av spektrumet”. Det var i början av juni som oppositionspartiet Labour segrade i valet.
“Kombinerat med fortsatt höga räntor kan detta locka kapitalinflöden till det brittiska pundet efter att under många år ha varit föremål för strukturell försäljning”, anser UBS-analytikerna.
Rabobanks valutastrategichef Jane Foley anser att “pundet kommer att fortsätta att stärkas under de kommande månaderna i hopp om att investeringstillväxten kan återhämta sig från en mycket låg nivå”.
“Marknadsvänlig regering”
Hon bedömer att tonen i politiken från den nya Labour-regeringen är marknadsvänlig. “Uppkomsten av ordning i den brittiska regeringen i kombination med en förväntning om en varmare relation med EU borde ge viss optimism”, tillägger hon.
Marknaden minns den stormiga period i september 2022 när dåvarande premiärminister Liz Truss lade fram planer på en rad ofinansierade skattesänkningar i ett försök att stimulera tillväxten i ekonomin, vilket gjorde att marknaderna blev skrämda som ett resultat. Något som gjorde att pundet sänktes till att nära ligga i paritet med dollarn.
Även innan dess var det en period av politisk instabilitet under premiärminister Boris Johnsons ledning och hans hantering av Storbritanniens utträde ur EU, pandemin och den efterföljande partygate-skandalen.
Sannolikheten för en räntehöjning i augusti är nu 60 procent, enligt marknaden. Sree Kochugovindan som är senior forskningsekonom vid Abrdn, pekade tidigare i veckan ut tjänsteinflationen som den avgörande faktorn för bankens kommande räntebesked.
Läs vidare:
Pajkastning om brittiska statskassans “svarta hål”. Realtid
Kung Charles intresse för grön energi ger klirr i kassan. Realtid
Storbritannien vill förstatliga järnvägen. Realtid