Narkotikasmugglarnas metoder har blivit allt mer sofistikerade. Men hos en viss storbank räckte det med att sätta in små summor åt gången.
Storbanken pekas ut som kartellernas favorit
Skandaler och rättsliga fall hos amerikanska storbanken Citi har avlöst varandra det senaste året.
I höstas dömdes banken att betala skadestånd och böter på nästan 26 miljoner dollar på grund av systematisk diskriminering av armenier i Kalifornien, skriver Dagens PS.
I januari stämdes Citi efter att flera kunder förlorat miljontals dollar på grund av storbankens undermåliga åtgärder som ska förebygga bedrägerier, skriver CNN.
I maj stämdes Citi av en tidigare toppchef – som fick sparken efter att ha vägrat ljuga för USA:s myndigheter om bankens bristande datahantering, enligt Dagens PS.
Små summor åt gången
Nu pekas Citi ut som mexikanska narkotikamugglares favoritbank att tvätta pengar med, tack vare (eller på grund av?) bankens mindre strikta bedrägerikontroller.
Genom att sätta in små summor åt gången lyckades medlemmar i Sinaloa-kartellen tvätta 10 000 dollar, motsvarande 100 000 kronor, genom Citis bankomater.
Ett så pass stort belopp kräver redovisning, vilket gängmedlemmarna lyckades undvika.
Trots att de individuella transaktionerna inte krävde redovisning, anser åklagarna att de hundra insättningarna borde ha väckt Citis misstankar.
”Vissa banker uppmärksammar sådant här mindre än andra”, säger en källa till Financial Times.
Fick böta miljarder
USA:s rättsväsende har länge varnat för att mexikanska narkotikasmugglare har blivit allt skickligare på att tvätta pengar genom det lagliga finanssystemet.
Även på andra sidan Atlanten har kartellerna utnyttjat bankerna till att tvätta pengar.
2012 bötfälldes brittiska HSBC med 1,9 miljarder dollar för att ha misslyckats med att förhindra penningtvätt av mexikanska karteller.
Läs mer:
Granskning: ”Statens förebyggande arbete mot penningtvätt brister i effektivitet”. Realtid
Banker har lägst tilltro till penningtvättsregler. Realtid
Åtal för grova ekobrott inom flytt- och städbolag. Realtid