Realtid

Stora löneskillnader bland ekonomer inom bank

Fanny Hemmingsson, utredare Civilekonomerna
Fanny Hemmingsson, utredare Civilekonomerna
admin
admin
Uppdaterad: 21 feb. 2017Publicerad: 21 feb. 2017

Ny statistik visar att det är dramatiska löneskillnader mellan ekonomer beroende på om man jobbar i en storstad eller på en mindre ort, och ännu mer så om man jobbar inom bank. Att jobba på bank i en storstad betalar sig – genomsnittslönen per månad kan vara så mycket som drygt 14.000 kronor högre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

I fackförbundet Civilekonomernas senaste lönestatistik, baserad på en enkät där över 12.000 medlemmar svarat, framgår att löneskillnaderna bland ekonomer är stora beroende på var i landet man bor. Den genomsnittliga månadslönen för ekonomer i Stockholm är exempelvis  12.000 kronor högre än i norra Sverige. För ekonomer i banksektorn är skillnaderna ännu större – där skiljer medellönen per månad mer än 14.000 kronor mellan Stockholm och en mindre ort i Södra Sverige.

Det finns flera förklaringar till att det ser ut så här, berättar Civilekonomernas utredare Fanny Hemmingsson för Realtid Karriär:
– I Stockholm finns många ekonomjobb inom branscher som bank och finans, och där ligger också många av storbolagens huvudkontor, vilket driver upp lönerna.

Varför är skillnaderna extra stora inom bank?
– Just för att bankernas huvudkontor är samlade i storstäderna, och att det därför finns fler höga befattningar och högavlönade tjänster,  i framför allt Stockholm. Många bankekonomer i Stockholm jobbar till exempel med finans och fonder, medan det är vanligare att ekonomer inom bank utanför storstäderna arbetar med rådgivning, där löneläget är lägre.

På mindre orter är kommunerna vanliga arbetsgivare för ekonomer, och där är lönenivåerna generellt lägre. Men Fanny Hemmingsson tycker att löneskillnaderna, trots att det finns förklaringar, ibland är orimligt stora.
– Som ekonom på en mindre ort har du, eftersom det inte finns en stor ekonomiavdelning, ofta ett större och bredare ansvar när det gäller exempelvis hr, administration och it.  Detta bör även avspegla sig i lönenivån. Det är viktigt att man får betalt för det arbete man faktiskt utför, och för den svårighets- och ansvarsnivå som tjänsten innebär.

Finns det något man kan göra åt situationen, exempelvis från Civilekonomernas sida?
– Det vi kan göra är att informera om hur det ser ut och vara ett stöd för våra medlemmar, exempelvis när det gäller löneförhandlingar.

Det är vanligt att det första jobbet för en nyutexaminerad civilekonom är i en storstad, men det är också ganska vanligt att man lite senare i karriären flyttar "hem" till orten man kommer ifrån .
– Där är det lättare att lösa livspusslet när man skaffar familj, och det finns även andra fördelar som att boendekostnaden är betydligt lägre, säger Fanny Hemmingsson.

Vilket är ditt råd till nyutexaminerade civilekonomer med tanke på lönen?
– Något man bör tänka på är att nivån på ingångslönen är viktig för den framtida löneutvecklingen, och att det bästa sättet att få upp lönen oftast är att byta jobb.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS