Handelskriget till trots, Joseph Wat, som förvaltar Atlantis Asian Fund, är ändå optimistisk om framtiden.
”Stor potential på den kinesiska aktiemarknaden”
Mest läst i kategorin
Stockholm besöktes nyligen av två fondförvaltare från Atlantis Investment Management, Joseph Wat och Yan Yang.
Joseph Wat förvaltar Atlantis Asian Fund sedan 2009. Yan Yang är fondförvaltare till Atlantis China Healthcare Fund sedan 2017.
Handelskriget mellan USA och Kina är ett tydligt orosmoment på Atlantis Investment Managements marknad.
– Konsumtionen har varit väldigt svag under de senaste åren. I slutet av 2018 fanns dock en optimism om att handelskriget skulle kunna lösas. Därför gick marknaden upp under de första fyra-fem månaderna i år. Därefter vände marknaden ner igen. Vad som händer nu framöver är beroende av vad marknaden tror om handelskriget.
Kommer handelskriget att påverka mycket framöver eller kommer marknaden anpassa sig?
– Om handelskriget fortsätter kommer det att få effekter på den globala ekonomin. Vissa analytiker hävdar att det kommer att påverka Kinas BNP-tillväxt med 1 procent per år. Om detta pågår under en längre tid kommer det att få långtgående effekter och det är därför marknaden reagerar på detta.
– Men många är fortfarande hoppfulla att det kommer att bli ett avtal.
Hur ser konkurrensen ut i Hongkong och Asien?
– Efter finanskrisen 2008 valde investerare i större utsträckning mer etablerade och välkända namn eftersom de kändes säkrare. Minns du Bernard Madoff? Det fanns många mindre kända bedrägerier också så det var tufft för boutique-firmorna och har varit det under tio år.
Fondförvaltaren Joseph Wat pekar dock på att utvecklingen för Atlantis fonder har varit stark sedan fondbolaget startade 2009 med en genomsnittlig avkastning på mer än 20 procent per år och genererat överavkastning på 9 procent per år över MSCI Asia-Ex Japan-index.
Joseph Wat konstaterar att det finns fler utmaningar på marknaden förutom handelskriget. Atlantis Investment Management påverkas även av andra geopolitiska händelser, menar han, och hänvisar till problemen i Nordkorea. Han är dock optimistisk.
– Vi är inte rädda att köpa bolag som vi anser vara undervärderade. Vi letar alltid efter billiga aktier, men det måste så klart vara i bolag där vi bedömer att nedsidan är begränsad. När marknaden kommer tillbaka kommer de att utvecklas väl.
– Det finns alltid möjligheter. Du köper bäst när det finns blod på gatorna och säljer när det har lugnat ned sig, säger han.
Här i Sverige talar vi mycket om hållbara investeringar. Diskuterar ni detta i Asien?
– Ämnet kommer upp allt mer och vi tittar allt mer på detta, säger Joseph Wat.
Asien har dock lite kvar att arbeta med för att klara den svenska standarden av hållbarhet, menar han.
Vad ser ni för huvudinvesteringar under 2019 i Asien?
– Om handelskriget upphör inom de närmsta månaderna kommer den kinesiska marknaden att utvecklas bättre än andra marknader. Vi tror även mycket på Indonesien, som utgör cirka 15 procent av vår fond. Vi tror att den nuvarande presidenten, Joko Widodo, är väldigt bra och han har under relativt kort tid skapat förutsättningar för en gynnsam utveckling på den indonesiska marknaden. Många andra ekonomier är korrumperade, korrupta och byråkratiska – vilket även var fallet i Indonesien, men presidenten har gjort mycket för att motarbeta detta.
Joseph Wat menar att Joko Widodo är den första indonesiska presidenten utan bakgrund inom politiken eller armén. En av hans första åtgärder när han kom till makten var att ta bort bränslesubventionerna och med besparingarna inlett en ökning av infrastrukturutgifterna.
Joseph Wat pekar även på att BNP per capita i Indonesien är på samma nivå som Kina var för 10-15 år sedan. Den lokala valutan har stärkts, men ändå är det än så länge väldigt få utländska investeringar i landet.
– Få har hittills sett värdet i att etablera industrier i Indonesien, mycket på grund av den undermåliga infrastrukturen i landet. Det tar tid att exportera varor från Indonesien mycket beroende på dåliga vägar och för små hamnar. Skeppen får först transportera varor till Singapore för att där lasta över till ett större skepp. Det kan ta veckor eller till och med månader att få sina leveranser.
Han pekar dock på att investeringarna i infrastruktur i landet börjar ta fart.
– Utländska investerare börjar äntligen vakna till liv och förstår att de inte kan ha alla ägg i en korg, man vill gärna ha andra alternativ än Kina också.
Atlantis Asian Fund investerar till största del i Kina därefter Indonesien och Vietnam.
– Vietnam kommer att booma de närmsta åren, säger Joseph Wat.
En sektor som inte berörs av handelskriget är den kinesiska sjukvårdssektorn som Yan Yang fokuserar på i fonden Atlantis China Healthcare Fund.
– Vårdsektorn och utbildningssektorn. Dessa sektorer är immuna från handelskriget. Nu är det en god idé att investera i Kina. Kinas åldrande befolkning kommer att vara en viktig drivande faktor för läkemedelsindustrin. Vid fjolårets årsskifte var 18 procent av folket äldre än 60 år. Detta år kommer det vara cirka 25-30 procent. Här är inte efterfrågan något problem.
Hon berättar att den kinesiska sjukvårdssektorn är på väg att återhämta sig och att staten har investerat mycket i sektorn de senaste åren. Bland annat har man genomfört en stor läkemedelsreform, som innebär att betydligt fler kineser än i dag kommer att omfattas av det allmänna försäkringssystemet.
– Vi tror att det är en god tid att köpa och under lång tid behålla exponering mot sjukvårdssektorn.
Yan Yang säger att det sker en del konsolidering i branschen där de mindre läkemedelsbolagen har varit tvungna att stänga ned sina fabriker eller konsolideras med de större bolagen som ökar sina andelar på marknaden.
Godkännandeprocessen av läkemedel går nu också snabbare än tidigare då man tidigare kunde få vänta upp till tio år på godkännande, nu är det tre-fyra år.
Atlantis China Healthcare Funds portfölj innehåller för närvarande 35 investeringar där läkemedel, biotech och försäkringar står för största delarna.