Realtid

Stolta men inte nöjda revisorer

Niclas Nordström, chef för affärsområde revision på BDO, rekommenderar revisionsyrket till sociala personer som gillar att ständigt utvecklas.
admin
admin
Uppdaterad: 27 sep. 2018Publicerad: 27 sep. 2018

Stolta revisorer älskar sitt arbete men är inte helt nöjda med hur omvärlden uppfattar revisorsyrket. Auditor Proud Day är ett tillfälle att bättra på sin image.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag torsdagen den 27 september firas Auditor Proud Day runt om i hela världen. Dagen instiftades på initiativ av The Center for Audit Quality (CAQ) 2015. 

Flera av de större svenska revisionsbyråerna uppmärksammar dagen, och den som vill skaffa sig en bild av hur den uppmärksammas i olika delar av världen följer lämpligen hashtag #AuditorProud i sociala medier. 

Enligt branschtidningen Balans är fokus för 2018 års kampanj att spräcka hål på myterna och stereotyperna som omgärdar revision och revisorer. 

Niclas Nordström är ny affärsområdeschef för Revision på BDO. Han försitter inte chansen att ta död på myten om den grå revisorn.

– I viss mån dras vi fortfarande med ett imageproblem med en förlegad syn på revision och revisorer, säger han, och målar upp bilden av en felsökande räknenisse med D-vitaminbrist och näsan djupt nere i bokföringen i jakt på felaktiga avdrag.

Nidbilden dröjer sig kvar, trots att revisorsyrket nu förändras i snabb takt. Framtidens revisor ska vara socialt kompetent och fungera som en proaktiv problemlösare snarare än felfinnare. Detsamma brukar för övrigt sägas om affärsjuristerna.

Det är inte utan att man undrar vart de utpräglade analytikerna, vars tänkande präglas av närmast maskinell systematik, ska ta vägen.

Men som en klok intervjuperson framhöll – Martin Taranger, vd för Morris Law i Göteborg – kommer några av dessa kunna arbeta med att utveckla den AI som på sikt kommer att avlasta professional service-yrkena från de mer monotona arbetsuppgifterna, så att konsulterna kan ägna sig åt proaktiv rådgivning.

ANNONS

– Dagens revisor är oftast en väldigt social person som älskar att möta nya organisationer och människor, som ligger i framkant i teknikutvecklingen för att hitta nya sätt att hjälpa sina kunder att nå framgång och växa och vars utbildning fortgår fram till pensionsdagen, säger Niclas Nordström på BDO.

Revisorsinspektionen (RI), den myndighet som utövar tillsyn över revisorerna, har de senaste åren oroat sig för yrkets avtagande attraktionskraft. Antalet anmälningar till revisorsexamen har varit sjunkande under flera år och allt fler revisorer lämnar yrket i förtid, det vill säga långt innan pensionering.

Som ett led i arbetet med att bredda rekryteringsbasen, och ta bort onödiga hinder för professionens utveckling, har RI genomdrivit nya utbildningskrav som infördes 1 juli i år.

De sänkta kraven ser ut att ha fått omedelbar effekt. När anmälan till höstterminens revisorskrav nyligen stängdes hade det kommit in 32 procent fler ansökningar jämfört med förra året. 238 personer kommer att skriva provet i december, vilket är en rekordnotering sedan 2013.

Men RI lutar sig inte tillbaka. Som ett nästa steg i reformarbetet ser myndigheten nu över vilka krav som bör gälla för auktorisationsprovet (revisorsexamen) och upprätthållandet av auktorisationen. Därtill kommer RI den 5 november att anordna ett seminarium för att diskutera yrkets attraktionskraft. 

Men redan i dag, på Auditor Proud Day, finns alltså en chans för alla som vill att förmedla en attraktiv bild av revisionsyrket. 

EY Sverige stöttar initiativet och har uppmanat medarbetarna att dela sina egna bilder av varför de är stolta över att arbeta med revision. 
 
– Vi vill att våra medarbetare ska känna sig stolta över att arbeta med revision och att deras berättelser får fler att bli intresserade, säger Stina Gustafsson, PR-chef på EY Sverige.
 
Flera byråer har tagit fram material som exempelvis filmer, som medarbetarna kan hjälpa till att sprida för att fira dagen.
 
Grant Thornton Sverige har valt att göra en film som fokuserar på tillit. 
 
– Vi har naturligtvs noterat att det finns en upplevelse av bristande förtroende i samhället. Så därför ville vi lyfta fram revisionens viktiga uppgift som granskande funktion. Revision kan vara en förutsättning för tillit, säger Peder Lingdén, kommunikationsstrateg på Grant Thornton.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS