Stockholm kommer på tolfte plats när Savills rankar styrkan i världens 500 största städer i Savills Resilient Cities Index.
Stockholms styrka överraskar
Mest läst i kategorin
I fastighetsrådgivaren Savills Resilient Cities Index. bedöms hur väl rustade storstäderna är för tillväxt och eventuella motgångar, som exempelvis pandemin. Världens tre starkaste städer New York, Los Angeles och London, men Sveriges huvudstad kvalar in redan på plats tolv.
80 procent av världens BNP uppstår i städer, enligt Savills. För att ge en samlad bild av storstädernas styrka både vad gäller tillväxtförmåga och motståndskraft har Savills vägt samman flera faktorer i sitt index som utgår från kategorierna: grundläggande ekonomi, teknologi och kunskapsekonomi, fastighetsmarknad och hållbarhet.
– Stockholms plats i rankingen är anmärkningsvärd. Vår kraft mäter sig väl med de allra största och starkaste. Alla städer före Stockholm i rankingen är minst dubbelt så stora. Ett gott betyg åt Stockholm, säger Niklas Samuelsson, vd för Savills i Sverige i en presskommentar.
Stockholm får till exempel höga poäng för ESG och forskningsutgifter, medan Amsterdam är en av de främsta städerna för riskkapitalinvesteringar på det europeiska fastlandet, och även ESG.
De tre tyska städerna i topp 20, Berlin (14), München (16) och Frankfurt (20), gör alla bra initiativ för kunskapsekonomin och tekniken. Berlin får höga poäng för VC-investeringar, medan München och Frankfurt är starka inom finansiella tjänster.
Under årets första kvartal var Los Angeles den största fastighetsmarknaden i världen, en status som vanligtvis innehas av New York. Volymerna i New York föll mer under denna period än i de andra tio bästa städerna.
Paris och London är de största europeiska marknaderna och lockar till de mest internationella investeringarna. De totala investeringsvolymerna i Paris översteg de i London för andra året i rad, eftersom den brittiska marknaden fortsatte att dämpas av brexit-osäkerheter. London visade dock sin motståndskraft inför covid-19 och brexit genom att registrera ett relativt litet (8 procent) fall i gränsöverskridande investeringsvolymer, framgår det av rapporten.
Screenshot_2021-06-16_at_10.22.38.png