Kinas centralbank tar till flera grepp för att rädda den krisande ekonomin och klara målet att växa med 5 procent i år. Frågan är hur långt åtgärderna kommer att räcka.
Stimulanspaket ska rädda Kina från fritt fall
Det handlar om sänkning av styrräntan, minskning av bankernas reservkrav och sänkning av räntan på befintliga bolån – samt minskade handpenningar för köp av en andra bostad.
Kinas arbetslöshet steg till exempel i juli till 5,2 procent från 5,0 procent månaden innan.
Utländska direktinvesteringar sjönk kraftigt med 30 procent under det första halvåret i år, vilket innebär att den negativa trend som började i fjol har accelererat, rapporterade Finwire.
Inköpschefsindexet för industrin sjönk också till 49,1 i augusti, vilket var lägre än väntat.
”Varnar: Kommer inte räcka”
Trots de nya åtgärderna varnar ekonomer som Wall Street Journal talat med för att det inte kommer att räcka för att lösa problemen på bostadsmarknaden eller lyfta ekonomin ur deflation.
De betonar att regeringen måste ta itu med fallet i fastighetssektorn och öka konsumtionen för att åstadkomma en mer hållbar återhämtning i världens näst största ekonomi.
Centralbankschefen Pan Gongsheng sänkte en viktig kortfristig ränta och meddelade planer på att minska mängden pengar som banker måste ha i reserv. Detta var första gången sedan 2015 som båda åtgärderna presenterades samtidigt, skriver Bloomberg.
Stödpaket för fastighetssektorn
Peking kommer också att sänka räntorna på befintliga hypotekslån och PBOC räknar med att bolåneräntorna i genomsnitt kommer att sjunka med cirka 50 baspunkter. Även kraven kommer att sänkas för handpenning i samband med ett andra bostadsköp från 25 till 15 procent.
Dessutom tillkännagav centralbanken ett stödpaket för fastighetssektorn som innebär lägre lånekostnader för bolån och lättnader för ett andra bostadsköp.
Banken planerar att tillhandahålla motsvarande minst 1 biljon svenska kronor, i likviditetsstöd och överväger att starta en marknadsstabiliseringsfond för att ge en skjuts åt den kinesiska börsen.
Trots stimulanspaketet finns det fortfarande tvivel om Kina har förmågan att vända den långsiktiga deflationen och fastighetskrisen. Åtgärder för att öka konsumtionen saknas, vilket vissa analytiker ser som en viktig faktor för att få ekonomin på rätt spår, skriver nyhetsbyrån.
Läs mer:
Kris hos Kinas medelklass: ”Lönen sänkt med 20 procent”. Realti
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid