Efter år av kursras och strategisk osäkerhet återvänder Cristina Stenbeck till ordförandeposten i investmentjätten Kinnevik. Samtidigt städas styrelsen ut från kritiserade intressekonflikter.
Stenbeck-effekten – Kinneviks aktie rusar efter comeback


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Cristina Stenbeck gör comeback som ordförande i Kinnevik, efter flera års frånvaro och en period av strategisk osäkerhet.
- Styrelsen genomgår en omfattande utrensning, där fem ledamöter lämnar sina poster – inklusive profiler med kritiserade intressekonflikter som Harald Mix och Susanna Campbell.
- Marknaden reagerar positivt på förändringarna och Kinneviks aktie stiger kraftigt trots börsnedgång – vilket signalerar förväntningar på ett strategiskt skifte och ny tillväxt.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Medan Stockholmsbörsen pressas nedåt av Donald Trumps nya tullchock framstår Kinneviks (börskurs Kinnevik) kursuppgång på fredagsmorgonen som en oas av optimism.
Redan i flera månader har rykten cirkulerat om en möjlig comeback för Stenbeckfamiljens frontfigur – och på fredagsmorgonen bekräftades uppgifterna.
Missa inte: Trump ger oss en chans – Stenbeck om Europas techframtid. Realtid
”Efter dialog med bolagets största aktieägare och efter att noggrant ha övervägt vad som kommer krävas har jag beslutat mig för att acceptera nomineringen att återvända till Kinneviks styrelse”, säger Cristina Stenbeck i ett pressmeddelande.
Marknaden reagerade omedelbart positivt på nyheten. I den inledande handeln steg Kinneviks aktie med 8,22 procent enligt Dagens Industri, trots att det breda OMXSPI-indexet samtidigt sjönk med 0,6 procent.
Utrensning i styrelsen
För aktieägarna är det inte bara Stenbecks återkomst som skapar framtidstro.
Minst lika viktig är den stora utrensning som sker i styrelsen där hela fem ledamöter, inklusive nuvarande ordföranden James Anderson, lämnar sina platser.

Cristina Stenbeck: Enormt upphetsad över Klarna
Drottningen i det som är kvar av Stenbecksfären – Cristina Stenbeck – är “enormt upphetsad”, säger hon, över Klarnas nära förestående börsnotering.
Särskilt uppmärksammad är avhoppen från riskkapitalisten Harald Mix och tidigare Ratoschefen (börskurs Ratos) Susanna Campbell, vilket kan ses som slutet på en period av kritiserade intressekonflikter.
”Det kommer mottas positivt. Marknaden har inte gillat den konstellationen och att man har investerat i bolag med koppling till ledamöterna. Det har överskuggat andra investeringar i bolaget,” säger Paretos analyschef Stefan Wård till EFN.
Senaste nytt
Från kursras till nystart
De intressekonflikter som Wård syftar på handlar främst om Kinneviks investeringar i ståltillverkaren Stegra (tidigare H2 Green Steel) och luftpumpsbolaget Aira, två bolag där Mix är medgrundare.
Mix och Campbell har enligt Dagens Industris Johan Wendel ”ett tungt ansvar för att Kinneviks aktie har havererat”.
Kinneviks väg från börsraket till problemtyngd har varit snabb och smärtsam för aktieägarna.
Läs även: Kinneviks resebolag utesluter inte börsen. Realtid
Sedan Stenbeck i januari 2019 meddelade att hon skulle lämna Kinneviks styrelse har aktien tappat 70 procent enligt DI.
På torsdagen avslutades handeln under 70 kronor för första gången sedan 2009, om än efter att bolaget har delat ut stora tillgångar som Tele2 (börskurs Tele2), Zalando och Millicom under perioden.
”Väldigt handlingskraftig”
Till nya styrelseledamöter föreslås bland annat Klarnas operativa chef Camilla Giesecke och Zalandos tidigare vd Rubin Ritter, vilket signalerar en återgång till den typ av framgångsrika techinvesteringar som historiskt har varit Kinneviks styrka.
”En av Stenbecks främsta fördelar är att hon kontrollerar över 25 procent av rösterna i bolaget och har full koll på organisationen. Hon kommer vara väldigt handlingskraftig i ett tidigt skede”, förklarar Wård för EFN.

Medvind i Kinnevik: Vd:n om fokuset framåt
“Vår affärsidé är att stötta utvecklingen i tillväxtbolag, och vi har en långsiktig syn på hur bolagen bör utvecklas”, berättar vd Georgi Ganev.
En av de mest intressanta delarna i Stenbecks uttalande handlar om hennes ambitioner att ”på nytt bekräfta strategin”.
Detta kan enligt DI:s Wendel tolkas som att Kinnevik står inför ett strategiskt skifte, vilket enligt honom vore ”välkommet” eftersom ”strategin att investera i mindre onoterade bolag hittills inte burit önskad frukt”.
Hur blir det med vd:n?
Frågetecknen kring vd Georgi Ganevs framtid kvarstår dock. Ganev som rekryterades 2018 när Kinnevik omdefinerade sin strategi, har kommit under allt hårdare press i takt med aktiens fall.
”Han var ju hennes rekrytering och de har en bra relation. Sedan behöver man inte hymla om han är ifrågasatt, men hon är inte mer drivande i det än någon annan”, säger Wård till EFN.
Missa inte: Kinneviks vd:s ärliga ord om vad som gått snett. Dagens PS
Med 10,9 miljarder kronor i nettokassa vid årsskiftet har Kinnevik dock gott om ”torrt krut” för nya investeringar, som Wendel påpekar.
Det återstår att se hur Stenbeck planerar att använda denna krigskassa för att återupprätta investmentjättens position som en av börsens mest framgångsrika tillväxtinvesterare.

Kinnevik-backade Travel Perk tar klivet in i fintechvärlden
Barcelonabaserade affärsreseplattformen Travel Perk har säkrat en ny finansieringsrunda på 200 miljoner dollar.