Realtid

Stefan Wallander: "Fall inte i produktivitetsfällan"

Stefan Wallander
admin
admin
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

För fastighetsutvecklaren NREP, som befinner sig i en tillväxtfas och har onboardat över 100 personer i Norden under pandemin, har den starka företagskulturen visat sig vara ovärderlig, enligt Sverige-vd:n Stefan Wallander.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Fastighetsutvecklaren- och investeraren NREP fokuserar på den gröna omställningen av fastighetsbranschen och människorna som ska vistas i fastigheterna. NREP grundades 2005 och har byggt tolv bolag från grunden, bland annat inom logistikfastigheter, samhällsfastigheter och bostäder.

– Vi sätter upp ett ekosystem som våra bolag verkar i där vi tillhandahåller kapital och andra resurser. Sedan hittar vi entreprenörsdrivna personer som vill driva affärslinjen i egna bolag i vårt ekosystem. De behöver inte tänka på att söka kapital utan bara fokusera på själva affären, säger Stefan Wallander, vd för NREP Sverige.

”Vi har lagt mycket tid på att framför allt förstå vad NREP är och vad vi ska tillföra, samt vilka människor som vi vill attrahera.”

Enligt Stefan Wallander har NREP investerat både väldigt mycket tid och resurser i företagskulturen. En kultur som kommer från grundartrion Mikkel Bülow-Lehnsby, Rasmus Nørgaard och Rickard Dahlberg.

– Vi har lagt mycket tid på att framför allt förstå vad NREP är och vad vi ska tillföra, samt vilka människor som vi vill attrahera. Vi vill hitta bra personer och få dem att förstå NREP:s syfte i det stora hela, som är hållbarhet och att bidra till ett nytänk i byggindustrin, och vad de själva kan åstadkomma och vilka möjligheter som finns. NREP investerar mycket i anställdas egen utveckling, både den personliga och deras ledarskap, säger Stefan Wallander och fortsätter:

– Personer som attraheras till firman vill göra saker på ett annorlunda sätt och tillföra något positivt till en gammal traditionell industri – de vill rumstera om. Vi har alltid haft en stark företagskultur och väldigt få lämnar oss, vilket har varit lyckosamt under pandemin. 

Den starka företagskulturen har varit ovärderlig under pandemin då man inte har kunnat träffa alla kandidater i fysiska möten eller på kontoret efter att de har anställts.

– Personer som anställdes för ett par år sedan, anställer nu själva och att de så tydligt känner till företagskulturen har spelat en stor roll. Eftersom vi har en bra identitet som företag behöver jag inte träffa alla personligen utan jag kan känna mig trygg i att det är bra människor som kommer in, säger Stefan Wallander. 

ANNONS

”Jag hittar gärna personer som kan bygga sin egen affär och sitt eget team inom NREP:s paraply och gillar att driva saker själva.”

Hans egna ledarskapsstil beskriver han som tillitsfull.

– Tillitsfull, eller frånvarande om man ska vara lite krass. Jag hittar gärna personer som kan bygga sin egen affär och sitt eget team inom NREP:s paraply och gillar att driva saker själva. Jag sätter gärna ramar för personerna och får iväg dem på deras egna resa. Entreprenöriella personer vill ändå inte ha någon som sitter och tittar över axeln hela tiden. Men det är klart att det kan bli fel ibland och vissa hade kanske behövt mer stöd. Behöver de hjälp finns det självklart många att fråga som varit i liknande sits i och med att vi byggt så många bolag tidigare. Men folk brukar vara lyckliga när de får springa på och realisera vad de vill göra.

Hur har pandemin påverkat ditt ledarskap?

– Jag känner mig lite mer osäker när jag inte har kunnat ha den där informella nära kontakten och känna av hur personerna mår. Jag har inte kompenserat det med onlinemöten, men jag har en grundkänsla i att personerna är duktiga och så länge teamen presterar bra har jag inte så mycket att tillföra. Det finns oändligt många saker att göra istället för att peta i något som fungerar bra.

”Bara för att man är produktiv betyder inte det att det har en impact på affären.”

Nu under pandemi har det pratats en del om självledarskap. Vad är det för dig?

– Jag tror att vi svenskar har det lutherska i oss och får nog mer gjort av de dagliga lite tråkiga arbetsuppgifterna när vi jobbar hemifrån. Vi spenderar nog mer tid framför datorn och har blivit mer produktiva. Med det sagt tror jag inte att man i sitt självledarskap ska fokusera på att få saker och ting gjorda för det tror jag de flesta får ändå, utan istället fundera på vad den strategiska höjden är i det du gör. Bara för att man är produktiv betyder inte det att det har en impact på affären. Saker som har stor inverkan på affären och kreativiteten kommer ofta i mötet med andra människor, så när man jobbar hemifrån är det väldigt lätt att falla i fällan att vara produktiv istället. Mitt råd är att sålla fram de tre sakerna på din lista som verkligen har betydelse och börja med dem det första du gör på dagen, säger Stefan Wallander.

ANNONS

”Jag tror inte det går att ha en karriär som inbegriper ledarskap utan att göra misstag.”

Har du gjort några misstag som ledare och vilka lärdomar har du dragit utifrån dessa erfarenheter?

– Det har jag absolut och det ska man också göra, bara man lär sig från dem. Jag tror inte det går att ha en karriär som inbegriper ledarskap utan att göra misstag. Jag har till exempel släppt för mycket avstånd till någon med för mycket ansvar och inte fångat upp det i rätt tid innan jag förstod vad som hände. Det är otroligt viktigt att hela tiden känna av högpresterande och ambitiösa medarbetare som har mycket driv, speciellt hos oss där vi har en kreativ miljö utan så många begränsningar och där det är otroligt spännande att komma in, så att de inte bränner ut sig. Ibland måste man hålla tillbaka sådana personer. 

Har du något råd till nyblivna chefer?

– Det som har hjälpt mig mycket är att ha ett bra seniort nätverk så du kan diskutera med någon som har varit med ett tag och som vet hur organisationer fungerar och hur människor tänker. Tro inte att du kan sitta på din kammare och komma på allting själv utan diskutera utmaningar med personer som har varit med förr. Du kan också hitta personer som befinner sig i en liknande situation som du och skapa ett litet nätverk där ni kan stötta varandra.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS