Efter ett oerhört intensivt första halvår kopplar Delphis executive partner Stefan Erhag av med deckare i hängmattan. Ett orosmoln inför hösten är den hårda konkurrensen om talanger.
Stefan Erhag: "Ingen digital lösning i världen kan ersätta det verkliga mötet"
Mest läst i kategorin
Vad har haft störst betydelse för dig i din yrkesroll det första halvåret?
– Jag tycker att jag får vara med om betydelsefulla saker hela tiden och det är flera bra saker som hänt i år. Något som sticker ut är självklart att Delphi fick Justitiapriset, som jag dessutom fick äran att ta emot. Jämställdhet är en viktig fråga i många avseenden – inte minst i vår bransch. Att vi fick årets pris ser jag som ett kvitto på att vi på Delphi arbetar med jämställdhet på ett bra sätt och att vi är på väg i rätt riktning. Delphi har även nyligen blivit certifierade som ett så kallat Great Place to Work för att vara en riktigt bra arbetsplats – vilket såklart också är fantastiskt kul.
Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Jag blev glatt överraskad när USA fick sin första kvinnliga vice president i Kamala Harris.
Hur ser du på rådande marknadsläge?
– Det har varit ett oerhört intensivt första halvår, inom i princip samtliga områden vi är verksamma i, så från vår synvinkel är det ett mycket bra marknadsläge. Jag tror hela vår bransch skriver under på att första halvåret varit mycket intensivt.
Vilka var de största glädjeämne och största orosmoln under första halvåret?
– Ett stort glädjeämne är att vi har fortsatt mycket att göra och kan nyanställa både jurister och administrativ personal. Det är samtidigt hård konkurrens om kompetens vilket skapar ett orosmoln när det kommer till att attrahera nya medarbetare.
Vilka blir de största glädjeämne och största orosmoln under kommande halvåret?
– Det är så klart bra för marknaden om räntorna förblir låga och för oss advokater om investerare fortsätter söka avkastning inom de områden som skapar arbete för oss. Ett orosmoln är den politiska instabiliteten som vi har.
Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– Att aldrig underskatta vikten av kommunikation och transparens. Om det finns frågetecken i din verksamhet på grund av omvärlden så är det oerhört viktigt att kommunicera tydligt och vara transparent om dina intentioner och åtgärder. Dessutom har såklart gemenskapen blivit hårt prövad under pandemin och det har verkligen visat sig hur viktigt det är för alla medarbetare att umgås och träffas i sociala sammanhang, både i och utanför arbetet. Ingen digital lösning i världen kan ersätta det verkliga mötet.
Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Vad jag ser som självklart är att en ökad flexibilitet har kommit för att stanna i vår bransch. Det tror jag är oerhört bra ur många aspekter, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv och för att underlätta livspusslet under perioder av karriären. Digitala möten som bidrar till minskat pendlande och färre resor i jobbet bidrar också till att lösgöra tid – och sparar dessutom på klimatet.
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Jag tror det är oerhört viktigt att våra stormakter håller sams, att de kan enas i centrala frågor och att det inte blir militära konflikter. I Sverige så kan beslut som leder till finansiell osäkerhet och höjda räntor, vilket leder att pengar blir dyrare, sannolikt leda till en minskad investeringstakt, eller att investerare söker andra alternativa investeringar där vår typ av rådgivning inte behövs i samma utsträckning.
Hur kopplar du av i sommar?
– Jag och familjen kommer vara en hel del i Stockholms skärgård, men också lite i Frankrike.
Vilket är ditt bästa lästips för sommarläsning?
– Jag är löjligt förtjust i svenska deckare så det får nog bli ”läs lite deckare och koppla av i hängmattan”.
Vilken är den bästa bok/fackbok du läst första halvåret som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
–Jag har inte hunnit läsa någon sådan bok i år än men ”Se Människan” av Jan Carlzon ligger på vänt och även ”Kunskap som känns” av Lars Strannegård.
Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
–Jag kan inte nämna någon särskild bok men flera böcker och artiklar om hur man arbetar bäst i företag som säljer kunskapsbaserade tjänster har hjälpt mig mycket att förstå hur det kan fungera. Det finns flera bra författare på området, inte minst i USA.
Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Vila! Jag tror det kommer bli en intensiv höst med, som det ser ut, mycket arbete, så jag kommer ladda upp batterierna ordentligt i sommar. Vi arbetar just nu intensivt med vår egna strategi och att hitta rätt väg framåt, det arbetet kommer ta mycket av min tid under hösten.