Stora så kallade "sovereign wealth funds" har plockat ut rekordmycket pengar från investeringsmandat. Trycket på oljan är en av de största orsakerna.
Statliga fonder flyr förvaltare
Mest läst i kategorin
Globala statliga fonder har plockat ut rekordmycket kapital från sina kapitalförvaltare de senaste två åren. Nästan 90 miljarder dollar har tagits ut av aktörer som norska oljefonden, enligt en färsk analys från eVestment.
Bara det senaste kvartalet har utflödena uppgått till 15,8 miljarder dollar. Det är den näst högsta kvartalsvisa utflödessiffran sedan analysfirman eVestment började samla in data om statliga fonders investeringsvanor.
Bland de högst bidragande orsakerna till utvecklingen uppges oljepriset vara. Många av länderna som har statliga fonder är oljerika och staten har i flera fall varit tvungen att ta ut pengar från fonden för att stärka budgeten. Oljepriset har halverats sedan 2014 vilket har drabbat många länder hårt.
Norge är det senaste exemplet där regeringen nyligen tog ut 240 miljarder svenska kronor just för budgetändamål. Det motsvarar drygt tre procent av fondens totala förmögenhet.
Nya pengar som går till kapitalförvaltare från statliga fondjättar ligger också på den lägsta nivån sedan 2011, enligt eVestment.
Men oljeprisets ras är inte den enda orsaken till trenden. I en intervju med Financial Times uppger analysfirma Sovereign Wealth Fund Institutes chef Michael Maduell att det även har att göra med förvaltarnas svaga resultat, en ändring av fondernas allokeringsstrategier och behov av likviditet. I flera fall vill fonderna ha kapital tillgängligt för mer opportunistiska investeringsmöjligheter.
KPMG:s Ian Smith, som är partner på rådgivningsfirman och arbetar med kapitalförvaltning, säger i samma artikel att många statliga fonder även plockar ut pengar från externa mandat för att förvalta de internt istället.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.