De asiatiska börserna hade många faktorer att väga mot varandra och hade en blandad utveckling under torsdagen. Den japanska börsen hade en tung dag efter att valutan bröt den negativa trenden och stärktes mot dollarn. Toyota föll brant efter sin kvartalsrapport, rapporterade CNBC.
Starkare yen fick japanska börsen på fall
Mest läst i kategorin
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnade räntan oförändrad i spannet 5,25-5,5 procent, som väntat, under onsdagskvällen.
Fed-chefen Jerome Powell signalerade att det kan komma att bli en räntesänkning så tidigt som i september, även om det inte är någon garanti för detta. Han pekade på “uppmuntrande” inflationsdata men påpekade att en sänkning förutsätter fortsatt desinflation, alltså fallande inflationstryck i ekonomin.
Det var en makrotung torsdag för regionen då flera asiatiska länder presenterade sina inköpschefsindex. Caixin som ger ut ett eget industriindex i Kina, parallellt med det officiella pekade på kontraktion i den kinesiska ekonomin, likt det officiella nyligen visat.
Caixins industri-index föll mer än väntat, under den viktiga 50-gränsen till 49,8, rapporterar Finwire.
… i spåren av höjd referensränta
Den japanska börsen hade en tung dag. Landet är känt för en lång period av låga räntor och centralbanken, Bank of Japan, har oväntat höjt referensräntan till 0,25 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008.
Den japanska yenen har en längre tid försvagats mot dollarn, men föll nu under den viktiga 150-nivån mot dollarn (en förstärkning reds. anm). Den japanska finansdepartementet som länge har försökt motverka en försvagad valuta avslöjade att de har lagt motsvarande nära 37 miljarder dollar på valutainterventioner under den senaste dryga månaden.
En stärkt yen slår mot den japanska exportindustrins konkurrenskraft och högre lånekostnader tenderar att slå mot fastighetsbranschen, noterar den amerikanska finanskanalen.
Tokyobörsens Nikkei 225-index föll 2,7 procent och det bredare Topix-indexet backade 3,5 procent.
Toyota bidrog till indexraset. Fordonsjätten rasade 8,3 procent efter att bolaget släppt sin Q1-rapport i det brutna räkenskapsåret som visade på en omsättningsökning med 12 procent och en vinstökning med 17 procent, mätt i årstakt, i linje med förväntningarna.
Läs mer:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.