Rekordstor efterfrågan på lånegarantier, fördröjning av Catellas ledningsbyte och urstarka handelssiffror från Kina. Här hittar du morgonens finansnyheter.
Starka handelssiffror från Kina lyfter börserna i Asien
Mest läst i kategorin
Hög arbetslöshet kan rubba börsen
De senaste veckornas starka utveckling på världens börser kan snart komma att vändas till nya nedgångar. Det spår ekonomerna Larry Hatheway och Alex Friedman i analys för sajten Barron’s. Duon menar att det råder mycket stor osäkerhet på marknaderna som den starka återhämtningen på börserna inte tagit hänsyn till. Mark Hulbert på Market Watch är även han pessimistisk och räknar med nya nedgångar och bottenkänningar på börserna. Han menar att den senaste tidens bullmarket ska ses i ett större perspektiv med en större nedgång.
Wework sänker Softbank
Japanska Softbank har räknat på hur stor investeringsdelen Visionfunds förlust beräknas blir för 2019/2020: 1 800 miljarder yen motsvarandedrygt 166 miljarder kronor. Det rapporterar Nikkei Asian Review. Förra gick det något bättre, med en vinst på 1 400 miljarder yen. En stor negativ post var när noteringen av amerikanska kontorshotellsbolaget Wework ställdes in.
Citigroup tror på oljepris runt 50 dollar
Opec +, det vill säga Opec-länderna och Ryssland, enades under påskhelgen att minska oljeproduktionen med 9,7 miljoner fat. Citigroups analytiker Ed Morse befarar dock att sänkningen ändå ”är för liten och kommer för sent”.
– Du kan inte helt plötsligt kapa produktionen och förvänta dig att det ska ha en betydelse när vi har en aldrig tidigare skådad lagring av olja, säger han enligt TT. Ed Morse tror på ett oljepris runt 50 dollar under 2021, vilket är väsentligt högre än dagens pris runt 32 dollar fatet.
Många svenska exportbolag söker lånegarantier
Exportkreditnämnden har under slutet av mars utökat sina lånegarantier för svenska exportbolag under coronakrisen. Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN, säger till Svenska Dagbladet att intresset varit rekordstort.
– I den här typen av situationer så behöver stora företag hjälp med rörelsefinansiering. Det var något som vi såg redan under finanskrisen 2008/2009, säger Anna-Karin Jatko.
Under två veckor har de svenska exportbolagen ansökt om lånegarantier värde 135 miljarder kronor.
Amazon anställer 75 000 personer
Många bolag har det tufft under coronakrisen – men dit hör inte Amazon. Reuters rapporterar att bolaget ska anställa 75 000 personer i USA för att klara alla hemleveranser under coronakrisen, rapporterar Reuters. Amazon har haft svårt att klara trycket med alla hemleveranser när stora delar av USA håller sig hemma.
Catellas byte av ledning fördröjs
Finansbolaget Catellas byte av vd och finanschef ser ut att ta längre tid än planerat. Detta eftersom Luxemburgs finansinspektion inte ännu har godkänt att styrelseordförande Johan Claesson tar över som tillförordnad vd. Avgående vd är Knut Pedersen. Detta meddelades i ett pressmeddelande. Tanken var att en ny ledning skulle komma på plats på Catella idag tisdag. Jan Roxendal var tänkt som tillförordnad styrelseordförande och Eva Bång skulle bli tillförordnad finanschef. Catellas kommunikationschef Jonas Burvall säger till Dagens Industri att det handlar om ”formalia” som gör att ledningsbytet drar ut på tiden.
EU vill skydda sina bolag mot Kina
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager är oroad över att kinesiska utköp av ”billiga” europeiska bolag i spåren av coronakrisen. I en artikel i Financial Times föreslår hon att europeiska stater ska kunna köpa aktier i publika bolag för att skydda dem från att bli uppköpta av kinesiska företag.
Mindre fall än väntat för Kinas handel…
Utvecklingen för Kinas handel var betydligt starkare än väntat i mars. Både importen och exporten sjönk mindre än väntat, detta trots att både importen och exporten sjönk mindre än väntat. Exporten minskade med 6,6 procent, mot förväntade 13,9 procent. Importen gick ned 0,9 procent, att jämföras med väntade 9,8 procent.
…men stämmer siffrorna?
Börserna i Asien stiger tydligt efter den oväntat starka handelsutvecklingen i Asien. De starka siffrorna ger vid handen att ekonomin kommer tillbaka mycket starkt, trots globalt svag efterfrågan och stor osäkerhet. Alicia Garcia Herrero, chefsekonom, på analysfirman Natixis i Hongkong skriver på Twitter: ”Kinas handelssiffror, är de inte för bra för att vara sanna? Hur kan importen ha stigit på årsbasis? Är Kina i en V-liknande återhämtning eller handlar det om maskerade stora inköp från USA för att efterfölja handelsavtalet?”.
Stark utveckling på börserna i Asien
Börserna i Asien handlas upp efter oväntat stark handelsdata publicerats i Kina. Japanska Nikkei stiger på tisdag morgon med 2,2 procent, Shanghai med 0,7 procent, Shenzhen med 1,2 procent, Hang Seng med 0,6 procent och Sydkoreanska Kospi stiger 1,7 procent. Börserna i Indien håller stängt på grund av helgdag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.