Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion, Advokater utmanar branschen om kollektivavtal, Israeliska startups går mot rekordår och Swedbank ber kunder om ursäkt. Det är några av nyhetsrubrikerna denna decembermorgon.
Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion
Mest läst i kategorin
Starbreeze har ansökt om företagsrekonstruktion
Solvens Starbreeze meddelar att styrelsen i dag har ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge Bolaget den tid som behövs för att kunna förhandla en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar. Tidigare lämnade finansiella mål för fjärde kvartalet 2018 och 2020 kvarstår ej.
Närmare 6 miljarder dollar till israeliska startups
Finansiering Israeliska startupföretag tog in totalt 600 miljoner dollar i november. Årets totalbelopp ligger därmed på rekordhöga 5,7 miljarder dollar, motsvarande 52 miljarder kronor. Det rapporterar Omni med hänvisning till Globes.
Med en månad kvar på året har startup-bolagen slagit förra årets rekord på 5,24 miljarder dollar, rapporterar sajten.
Utmanar advokatbranschen att införa kollektivavtal
Debatt Uppmärksammade missförhållanden på advokatbyråer kan ha sin förklaring i avsaknaden av kollektivavtal. Det skriver advokaterna Peter Hellman och Fredrik Engström, delägare i Engström & Hellman Advokatbyrå på SvD Debatt.
“När bolag verksamma inom den övriga arbetsmarknaden som regel har kollektivavtal tillhör advokatbyråerna undantaget där endast ett mycket litet fåtal byråer valt att teckna kollektivavtal”, skriver de.
De uppmanar branschens “drakar” att gå i bräschen för bättre arbetsmiljö genom att teckna kollektivavtal. Advokatsamfundet bör inleda dialog med de fackliga organisationer som organiserar jurister.
Gott humör i Asien efter lättnad i handelskriget
Börs Asien vaknade på rätt sida efter att USA:s och Kinas presidenter Donald Trump och Xi Jinping i helgen kom överens om att inte införa nya tullar medan handelssamtalen ska fortsätta.
I morse twittrade Donald Trump dessutom att Kina har gått med på att reducera och ta bort tullar på bilar som importeras till Kina från USA, från nuvarande tullnivå på 40 procent.
Shenzhenbörsens kompositindex i Fastlandskina var vid sextiden i morse upp hela 3,5 procent. De övriga Asienbörserna steg med mellan 1,4 procent (Nikkei 225-indexet i Tokyo) och 2,9 procent (Shanghaibörsens kompositindex) vid sextiden svensk tid, skriver Dagens Industri.
Det är framför allt bilindustrin som rusar på beskedet att Kina har gått med på att reducera och ta bort biltullar. Bland Kinas ”big four”-fordonstillverkare är utvecklingen vid 6-tiden som följer:
Geely: + 4,8 procent
SAIC Motor: + 2,8 procent
Dongfeng: + 3,7 procent
Chang’an: + 2,8 %
Löfven får extra tid – regeringsalternativ tidigast på onsdag
Politik Stefan Löfven får mer tid på sig att få ihop sitt förslag till regeringsalternativ. Måndagens pressträff med talmannen och Löfven kommer att flyttas fram, skriver riksdagen i ett pressmeddelande.
Talmannen kommer tidigast onsdagen den 5 december klockan 9.00 att lägga fram ett förslag till statsminister för riksdagen.
”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram”, skriver Löfven till TT.
Centerpartiet och Liberalerna har under veckan lagt fram kravlistor för att släppa fram Löfven som statsminister. Dessa har diskuterats inom St toppskikt under helgen.
Swedbank ber om ursäkt för hotfull ton
Bank Swedbanks obligatoriska insamling av uppgifter från sina kunder har av flera uppfattats som hotfull, rapporterar DN. Omni sammanfattar: Banken uppger att de skickat ut ett brev till ett antal kunder efter att de inte fått svar på digitala utskick.
Kunderna har uppfattat frågorna som hotfulla och integritetskränkande.
”Tanken har absolut inte varit att hota eller skrämmas, och vi ber självklart om ursäkt till de som uppfattat det så”, skriver pressekreterare Carina Sesser-Nylund i ett mejl till DN.
Svagt resultat i G2o-mötet
Globalt G20-mötet kunde komma överens om att reformera WTO, men var i slutdokumentet fåordigt om åtgärder för att begränsa protektionism. USA höll även tillbaka skrivningar om miljö och migration.
För att få USA att skriva under G-20-dokumentet i Buenos Aires gick europeiska förhandlare med på att ta bort formuleringar om att protektionism och handelskonflikter är dåliga för ekonomin och att globala institutioner är nödvändiga. Det uppger EU-källor för Wall Street Journal, skriver Omni.
Dokumentet ses som ovanligt urvattnat.
– Det är den svagaste sluttext vi någonsin sett från G20, säger Thomas Bernes, senior analytiker på tankesmedjan CIGI i Kanada, till AFP.
Att G20-mötet, trots det spända läget, ändå nådde i mål ses som ett bevis på att USA:s president Donald Trump lagt band på sig och försökt undvika konflikter.
– Presidenten har varit dämpad vilket är ovanligt men lämpligt, säger James Dobbins, analytiker och tidigare diplomat, till Washington Post.
Eniro har nått en överenskommelse med PRI
Finansiering Eniro och PRI har i dag nått en överenskommelse som innebär att Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti (PRI) får säkerhet upp till ett belopp om 35 miljoner kronor i det säkerhetspaket och de borgensåtaganden som ställts till förmån för obligationsinnehavarna.
PRI får i enlighet med obligationsvillkoren prioritet före obligationsinnehavarna upp till detta belopp. I gengäld reducerar PRI sitt krav på pantsatta medel till 182 Mkr för tiden fram till den 30 september 2020. Detta innebär således en likviditetsförstärkning för Eniro om 25 miljoner kronor jämfört med att Eniro annars haft att pantsätta ytterligare 7 miljoner kronor till PRI.