Realtid

Splittrad stämning efter Riksbankens försiktiga räntebesked

Splittrad
Riksbankschef Erik Thedéen levererade på torsdagsmorgonen senaste räntebeskedet. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 19 dec. 2024Publicerad: 19 dec. 2024

Riksbankens försiktighet har väckt starka reaktioner bland ekonomer – från ”klokt” till ”orealistiskt”. Samtidigt fortsätter banken med en ovanlig strategi som kan motverka räntesänkningens effekter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken sänkte på torsdagen styrräntan med 0,25 procent till 2,50 procent, men signalen om endast en ytterligare sänkning under 2025 har skapat stark oenighet bland svenska ekonomer.

Flera bedömare kallar beskedet orealistiskt.

”Det var många som trodde på kosläpp redan det här året och de har ju fått fel. Hushållen håller ju i pengarna”, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö till Svenska Dagbladet.

Osäker omvärld

Riksbanken motiverar sitt försiktiga besked med ökade risker i omvärlden.

”Osäkerheten är särskilt stor kring utvecklingen i omvärlden, bland annat när det gäller den geopolitiska oron, oklarheterna kring handelspolitiken och de uppblossade regeringskriserna i Europa”, skriver banken i ett pressmeddelande.

”Framtiden är helt enkelt för oviss för att ge någon glasklar riktning för räntan”, skriver Dagens Nyheters Carl Johan von Seth i en analys.

Läs även: Fortsatt istid för kronan – dyrt att vara svensk 2025. Dagens PS

ANNONS

Medan vissa experter kritiserar försiktigheten ser andra Riksbankens beslut som ett klokt val.

”Den ställer de här vågskålarna mot varandra och i det läget väljer Riksbanken att invänta mer information, vilket den har tid för”, säger Nordeas (börskurs Nordea) chefsekonom Annika Winsth till SvD.

Splittrad
Riksbankschef Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf, chef för avdelningen penningpolitik, under torsdagens pressträff om räntebeskedet. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
ANNONS

”Inte fel att binda”

För svenska hushåll väntas rörliga bolåneräntor ligga kring 3-3,25 procent till sommaren. SBAB:s chefsekonom Robert Boije menar att det kan vara läge för vissa att binda räntan.

”Är man en försiktig general behöver det inte vara fel att binda nu. Som Riksbanken säger finns det geopolitiska risker som med lite otur kan materialiseras”, säger han till Dagens Nyheter.

Missa inte: Ny lag: Gratis pengar hos Riksbanken. Dagens PS

Parallellt med räntesänkningen fortsätter Riksbanken att sälja statsobligationer, vilket enligt Svenska Dagbladets Johan Carlström kan motverka effekten av räntesänkningen.

ANNONS

Riksbanken är nästan ensam bland västvärldens centralbanker om denna strategi – endast Bank of England gör likadant.

Debatten fortsätter

Handelsbankens (börskurs Handelsbanken) chefsekonom Christina Nyman påpekar att inflationen har legat något högre än vad Riksbanken förutspått, vilket troligen påverkar bedömningen.

Samtidigt visar Riksbankens egen prognos att arbetslösheten väntas ligga kvar på 8,4 procent nästa år – trots räntesänkningarna.

Nästa räntebeslut väntas under första halvåret 2025 och mycket tyder på att debatten om Riksbankens strategi kommer att fortsätta.

Läs även: Fed chockar marknaden: ”Behöver time-out”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]