Realtid

Spännande uppdrag för redovisningsspecialister

Patrik Tigerschiöld är ordförande i Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden som vid årsskiftet får ansvar för tillsynen av börsbolagens finansiella rapportering.
admin
admin
Uppdaterad: 26 juni 2018Publicerad: 26 juni 2018

Finansinspektionens nya föreskrifter om redovisningstillsynen är ute på remiss. Samtidigt förbereder Patrik Tigerschiöld, ordförande i Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden ett helt nytt tillsynsorgan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan antog riksdagen regeringens förslag till ny ordning för revovisningstillsynen. Därmed gick startskottet för det tillsynsorgan som nu är under uppbyggnad under Föreningen för god sed för värdepappersmarknaden där Patrik Tigerschiöld är ordförande.

Han håller som bäst på att ta fram ett förslag på ordförande och vice ordförande till det nya övervakningsorganet. Samtidigt är Finansinspektionens (FI) föreskrifter för verksamheten är ute på remiss.

I remisspromemorian kan man läsa att “om en delegering av övervakningen sker ska den vara noggrant reglerad, så att det framgår vilka uppgifter som ska utföras och de närmare villkoren för hur detta ska ske”.

Finansinspektionen behåller det yttersta ansvaret för tillsynen och sätter alltså ramarna för självregleringsorganets arbete. Bland annat ställs höga krav på öppenhet: Utöver den årliga rapporten (som även börserna avgav enligt den tidigare modellen) ska det nya organet också publicera tillsynsbeslut löpande på sin hemsida.

Organet ska vara sammansatt av “representativa företrädare på redovisningsområdet”. 

Patrik Tigerschiöld berättar att de profiler han tittar på som tänkbara kandidater till ordförande- respektive vice ordförandeposten ska ha god kunskap i redovisning, god juridisk kompetens och god ledarskapsförmåga. 

– Vi har två tunga poster, ordförande och vice ordförande, som tillsammans måste besitta ett antal kompetenser. Det behövs någon som har god inblick i redovisningsfrågor på bolagsnivå och som förstår dynamiken mellan styrelsebordet och ledningsgruppen, någon som har mycket god kunskap om redovisning och mycket god juridisk kompetens. Sist men inte minst behövs någon med god kommunikativ förmåga och goda ledaregenskaper.

Ordföranden tillsammans med vice ordföranden ska bygga upp den nya verksamheten, som kan förväntas få en mer publik roll än företrädarna hade. 

ANNONS

Tidigare var det ju börserna som motvilligt hanterade redovisningstillsynen. Nu är det Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden som tar över efter att i många år ha lobbat för en självreglering.

– Den nu föreslagna ordningen för redovisningstillsynen och hur den är organiserad har en förebild i dess tyska motsvarighet FREP, som verkat i över tio år, detta är således inget eget påfund utan en beprövad struktur, säger Patrik Tigerschiöld.

Han berättar att det redan förts diskussioner om vilken roll det nya organet ska ta debatten kring komplexa redovisningsfrågor. Utan att lova för mycket tillstår han att det onekligen kommer att bli ett expertorgan och att det kan vara intressant att lyfta intressanta frågeställningar och lärande exempel på organet hemsida.

– Vi har en väldigt stor utbildnings- och informationsinsats framför oss, med många intressentgrupper att kommunicera med, säger Patrik Tigerschiöld och räknar upp allt från massmedia till börsbolagen själva, som ju ska övervakas.

En skillnad för bolagen, som framgår att FI:s promemoria, är att det tidigare kravet på att varje bolag skulle granskas minst en gång under en femårsperiod föreslås upphävas. I stället föreskriver FI att varje bolag ska granskas med “lämpliga tidsintervall”. Den europeisk värdepappermyndigheten ESMA har aviserat att den kan komma att utfärda regler i fråga om urvalsmetoder och storleken på urval, berättar Patrik Tigerschiöld.

Organet kommer att finansieras genom avgifter. I praktiken blir det en procentsats av noteringsavgiften som kommer att gå till redovisningstillsynen. Det ger intäkter på cirka 14 miljoner kronor för ett budgetår, vilket Patrik Tigerschiöld bedömer ska räcka.

Intäkterna ska avlöna ordförande samt vice ordförande. Deras uppdrag kommer att vara deltidsanställningar, men ska betraktas som en huvudsaklig sysselsättning. Därtill kommer det att finnas en kärna av en handfull handläggare, sannolikt tidigare revisorer och redovisningsspecialister som kan ta in förstärkning av ytterligare en handfull specialister vid behov.

Kommer det att bli lätt att rekrytera?

ANNONS

– Jag tror att det kan vara attraktiva tjänster. Att vara med och bygga upp en verksamhet är alltid spännande. Om man dessutom är specialintresserad av redovisning och tycker att det är roligt så tror jag att det kan vara intressant att arbeta med redovisningstillsynen, säger Patrik Tigerschiöld.

I promemorian skriver FI att de utöver föreslagna föreskrifter kommer att upprätta ett avtal med er, kan du berätta mer om det avtalet?

– Det är för tidigt att kommentera detta. Men som grundprincip är det viktigt att rollfördelningen mellan självregleringen och FI är tydlig så att det inte blir någon tveksamhet om var vilket ansvar ligger.

Redovisningstillsynen yttersta ansvar är att tillse att investerarnas/allmänhetens förtroende för redovisningen upprätthålls.

Redovisningstillsynen i självregleringens regi har inga sanktionsmöjligheter utan bygger på bolagens frivilliga samverkan. Samverkar inte bolagen flyttas granskningen till FI, som även förfogar över sanktionsmöjligheten.

I fall av överträdelse ska bolaget kommer bolaget att uppmanas att rätta till felaktigheterna i sin framtida rapportering, alternativt publicera en särskild rättelse. Detta gäller för “ringa överträdelser”. I fall som inte är ringa ska ärendet överlämnas till FI. Tillsynsmyndigheten bedömer att det kommer att röra sig om en handfull ärenden per år.  

Det nya organet för redovisningstilsyn enligt självergleringsmodellen börjar arbeta den 1 januari 2019.

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]