Betaltjänstkriget går vidare. Under våren lanserar Visa kontaktlösa kort i Sverige. Och snart kan du betala med din smarta klocka.
Snart kan du betala med din klocka i Sverige
Mest läst i kategorin
Tekniken med kontaktlösa kort har funnits de senaste åtta åren i Europa.
– Visa är störst inom kontaktlösa betalningar i regionen. Nästan en tredjedel eller 152 miljoner av våra kort är kontaktlösa i regionen, säger Martin ten Houten, chef för Norden och Baltikum, Visa Europe, till Realtid.se.
Bolaget har även installerat tre miljoner kontaktlösa betalningsterminaler i Europa. Hittills har transaktioner till ett värde av 21,4 miljarder euro genomförts.
– Vi inledde vår satsning på kontaktlösa kort 2010 i Storbritannien, som historiskt sett har varit den största betalkortmarknaden i Europa. Där har bankerna varit pigga på att testa den nya teknologin, berättar Martin ten Houten.
2013 sjösattes ett pilotprojekt med kontaktlösa betalningar i Londons tunnelbana. Storbritannien leder sedan dess utvecklingen, följt av Polen och Italien. Men infrastrukturen finns i hela Europa.
Den är dock mest utbyggd på de brittiska öarna, i Frankrike, Spanien samt i Polen där det görs flest kontaktlösa transaktioner per capita.
– I och med betalningsbranschens stora nationella satsningar i Polen har det fått ett stort genomslag i landet, berättar Martin ten Houten.
Nu finns tekniken även i Norge, Finland och Danmark. Och under våren släpps den i Sverige.
Varför har ni väntat med en lansering här?
– Sverige har rekordhög kortanvändning ur ett globalt perspektiv. Kort har använts senaste 30 åren här. I dag kan du gå till Pressbyrån och betala ett tuggummipaket för tio kronor med kort, men också göra väldigt stora kortbetalningar, förklarar Martin ten Houten
– Så kortmarknaden har helt enkelt varit så framgångsrik i Norden att branschen inte sett behovet som lika stort som i resten av Europa, fortsätter han.
Hur säkra är kontaktlösa betalkort?
– De omfattas av samma villkor som övriga Visakort. Som konsument är du skyddad på samma sätt. Korten har även en inbyggd säkerhetsfunktion som innebär att man måste knappa in en pinkod efter ett antal transaktioner. Så om ditt kort stjäls så går det bara att använda ett begränsat antal gånger, därefter krävs pinkod, säger ten Houten.
Du kan inte heller göra transaktioner som är större än 20-25 euros i Europa utan pinkod. I Storbritannien har dock summan ökats till 30 pund, vilket motsvarar cirka 40-45 euros. I Sverige sätts gränsen till 200 kronor för köp utan kod.
Vad är nästa språng i utvecklingen?
– Vi har nu inlett ett samarbete med Swatch där vi för in tekniken i smarta klockor. Lanseringen sker först i USA, Schweiz och Brasilien under första halvan av 2016. Den här typen av klockor kommer troligen även att släppas i Skandinavien i framtiden.
På lite längre sikt ska vi även att kunna betala med smycken och armband i Europa. Maylaysiska banken Maybank ligger i framkant och gjorde det nyligen möjligt att betala med smarta armband i landet. Armbandet har utvecklats i samarbete med Visa.
– Vi har också dragit igång ett omfattande projekt inom mobilbetalning. Enligt prognosen så kommer antalet mobilbetalningar att trefaldigas fram till år 2020. Då väntas hälften av européerna använda mobilen för att göra minst en betalning per vecka, säger Martin ten Houten.
Tekniken innebär att du kan använda din mobil på samma sätt som ett kontaktlöst kort i dag.
– Du håller bara mobilen mot en betalningmottagarterminal för att genomföra transaktionen. Visa arbetar nu med bankerna för att kunna lansera kontaktlösa mobilbetalningar i Skandinavien i år, berättar ten Houten.