EQT har 500 miljarder kronor i sina fonder – lika mycket som den svenska valutareserven. De senaste åren har EQT växt med raketfart och blivit en jätte inom riskkapitalbranschen.
Snabbväxande EQT har blivit en jätte i världsklass
Mest läst i kategorin
– Jag tror inte folk förstår hur stora EQT är idag, bolaget är långt större än hela samlade riskkapitalindustrin i Sverige, säger Jan Ståhlberg, före detta vice ordförande på EQT, en av medgrundarna och partner i bolaget.
Jan Ståhlberg har själv varit med om 150 affärstransaktioner för cirka 400 miljarder kronor, en summa som motsvarar börsvärdet på ABB.
De senaste åren har EQT i en allt högre fart tagit in kapital till sina fonder och blivit en jätte bland riskkapitalbolagen. Enligt en källa, avser EQT att de närmaste månaderna ta in ytterligre 91 miljarder kronor till nya fonden ”EQT Infrastructure 4” och drygt tio miljarder kronor till nya fonden ”EQT Real Estate 2”.
EQT uppger att bolaget är nummer sju bland de 300 största riskkapitalbolagen i världen. Detta med avseende på det kapital som bolaget tagit in de senaste fem åren.
För närvarande förvaltar EQT mer än 500 miljarder kronor vilket är något mer än vad Riksgäldens valutareserv uppgick till i augusti eller drygt hälften av den svenska statsbudgeten förra året. Dessa 500 miljarder kronor är bland annat investerade i 27 fonder som i sin tur har investerat i 210 bolag. Dessutom har EQT avyttrat 105 bolag genom, till exempel, försäljning eller börsnotering.
EQT grundades 1994 och har sedan dess vuxit till ett globalt riskkapitalbolag med kontor i 14 länder i Europa, Nordamerika och Asien. Antalet medarbetare har ökat till 540. Av dessa arbetar 200 arbetar på Hovslagargatan i Stockholm.
Ser man på förmågan att ta in kapital tio år tillbaka så hamnar EQT på en något lägre placering. Men på bara ett år har EQT hoppat upp sex pinnhål till en 17:e plats på denna lista som sammanställs av det brittiska analysbolaget Preqin. De senaste tio åren har EQT tagit in nästan 320 miljarder kronor. Det är långt kvar till det bolag som står överst på listan: Carlyle Group har tagit in 864 miljarder kronor. Men EQT har tagit in dubbelt så mycket som det andra svenska bolaget på Preqins lista: Nordic Capital som är svenskt men registrerat på Jersey har ”bara” tagit in 140 miljarder kronor de senaste tio åren.
De av EQT:s fonder som startats efter januari 2012 är registrerade i Holland, Luxemburg och Storbritannien. Fonderna betalar skatt i respektive land. De har minskad insyn jämfört med om de varit registrerade i Sverige. Tidigare var EQT-fonderna registrerade på Guernsey.
I toppen på Preqins lista för 2018 finns bland andra börsnoterade KKR som de senaste tio åren tagit in 574 miljarder kronor.
EQT har även mycket torrt krut i ladorna. Firman har hela 167 miljarder kronor som är färdiga att placeras i lukrativa projekt. 167 miljarder räcker för att köpa upp både Industrivärden (cirka 83 miljarder kronor) och Kinnevik (cirka 64 miljarder kronor), två av Sveriges finansiella och industriella maktcentra – och det blir ändå några miljarder över. Mest torrt krut på Preqins lista har brittiska SB Investment Managers som har 593 miljarder kronor i likviditet.