Kinas polismyndigheter riktar allt mer in sig på småföretag för att fylla tomma statskassor. Metoderna har väckt frågor om rättssäkerhet och skadat landets redan ansträngda affärsklimat.
Småföretagarna – kinesiska polisens nya måltavlor
Mest läst i kategorin
I april 2023 reste poliser från Guangdongprovinsen 100 mil norrut till Wuhan för att gripa 25 anställda på ett socialt medieföretag, skriver New York Times.
Polisen tvingade företagets ekonomiavdelning att överföra motsvarande 430 miljoner kronor till konton kopplade till myndigheterna.
Missa inte: Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Anklagelsen? Företaget skulle ha drivit ett nätcasino, vilket är förbjudet i Kina. Changxiangban, med 1 600 anställda, nekade till anklagelserna och kallade aktionen för ren stöld.
I april fick företaget stänga ner efter att verksamheten blivit omöjlig att driva vidare.
Polisen liknas vid fiskare
Fenomenet, där polisen agerar på det här sättet för att fylla lokala budgethål, har blivit så vanligt att det fått ett eget namn i Kina: ”Profit-driven law enforcement”. I folkmun kallas det för ”offshore fishing”, där polisen liknas vid fiskare som reser långt för att hitta byte.
Lokala myndigheter i Kina står inför enorma ekonomiska utmaningar. Fallande skatteintäkter, stigande skulder och en vikande bostadsmarknad leder till hårdhänta metoder för att kräva in pengar – ofta baserat på tvivelaktiga eller fabricerade anklagelser.
Fastighetskrisen förvärrar
Kinas fastighetskris har förvärrat situationen för lokala myndigheter, som tidigare förlitade sig på intäkter från markförsäljning. Dessa föll med en tredjedel mellan 2021 och 2022. Många kommuner har svårt att betala sina skulder, leverera offentliga tjänster –och till och med betala ut löner.
Som en konsekvens har man ökat intäkterna från administrativa böter och retroaktiva skatter, vilket oroar ekonomer som ser det som ett desperat sätt att mjölka företag.
Ett sprittillverkande företag tvingades i juni betala motsvarande 132 miljoner kronor i retroaktiva skatter från 1994–2009. Ett annat företag fick en räkning på 760 miljoner kronor för skatter som myndigheterna påstod var obetalda sedan decennier tillbaka.
Munkavle på utsatta företag
Många småföretag tvingas betala, oavsett om anklagelserna är sanna eller inte, och förbjuds sedan att tala offentligt om det.
Sedan 2018 har Kinas affärsmiljö försämrats drastiskt. Staten har slagit ner på privata företag och företagare – och hela branscher har försvunnit på grund av politiska beslut.
Efter pandemin har situationen förvärrats ytterligare. Lokala regeringar ser småföretag som lätta måltavlor. Frysningar av företagskonton och godtyckliga böter är vanliga.
Kärnproblemet är bristen på oberoende rättsväsende i Kina. Polisen och domstolarna är ofta i maskopi, vilket gör det svårt för småföretagare att få rättvisa.
Läs mer: Det tysta kriget som Kina vinner. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.