Realtid

Skyfallet i Gävle kostade försäkringsbolagen 1,1 miljarder

Gävle var den mest drabbade kommunen vad gäller naturorsakade försäkringsskador under 2021. Foto: TT
Gävle var den mest drabbade kommunen vad gäller naturorsakade försäkringsskador under 2021. Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 01 dec. 2022Publicerad: 01 dec. 2022

Försäkringsbolagen betalade under 2021 ut sammanlagt 1,1 miljarder kronor för naturorsakade skador i Gävle, vilket är nästan hälften av det totala skadebeloppet som betalades ut för hela landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gävle var den mest drabbade kommunen vad gäller naturorsakade försäkringsskador under 2021. Det beror framför allt på de kraftiga skyfall med översvämningar som följd, som inträffade i augusti det året. Försäkringsföretagen betalade sammanlagt ut 1,1 miljarder kronor i skadeersättningar för naturorsakade skador i Gävle, vilket motsvarar nästan hälften av 2021 års totala utbetalningar för dessa typer av skador. Det är det högsta beloppet som har betalats ut för naturorsakade skador under ett enskilt år sedan stormen Gudrun 2005. Det visar ny statistik om naturorsakade skador som Svensk Försäkring presenterar idag.

I Svensk Försäkrings rapport som avser perioden 2015–2021 redovisas ett antal naturorsakade försäkringsskador och de ersättningar som har betalats ut till hushåll och företag för dessa skador, fördelat på försäkringsgren, typ av naturskada och kommun. Under denna period uppstod denna typ av skador främst på grund av storm (51 800 skador) och vatten/översvämningar (35 700 skador).

Resterande skador orsakades av övriga naturorsakade händelser såsom ras, skred och erosion men även hagel och snötryck. Summerat över hela perioden 2015–2021, så inträffade det enligt Svensk Försäkring 96 500 naturorsakade skador i Sverige och det totala skadebeloppet som betalades ut uppgick till drygt 5,9 miljarder kronor.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]