Realtid

Skulder byttes mot Cindrigo-aktier

Cindrigo-aktier har de senaste åren dykt upp som tillgångar i en rad bolag med koppling till Johan Ulander, Peter Lindh och det skånska fastighetsprojektet i Vellinge där Johan Ulanders sambo Minna Telde var storägare. Dan Olofsson (till vänster) är storä
Cindrigo-aktier har de senaste åren dykt upp som tillgångar i en rad bolag med koppling till Johan Ulander, Peter Lindh och det skånska fastighetsprojektet i Vellinge där Johan Ulanders sambo Minna Telde var storägare. Dan Olofsson (till vänster) är storägare i Cindrigo.
Per Agerman
Annelie Östlund
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 19 maj 2021

Aktier i miljardären Dan Olofssons bolag Cindrigo används för att trolla bort skulder och plocka ut pengar i bolagen kring stjärnryttarinnan Minna Telde och den ekobrottsmisstänkte Johan Ulander.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Aktier i miljardären Dan Olofssons bolag Cindrigo används för att trolla bort skulder och plocka ut pengar i bolagen kring stjärnryttarinnan Minna Telde och den ekobrottsmisstänkte Johan Ulander.

Sopförbränningsföretaget Cindrigo har försökt att få till en notering på Londonbörsen sedan förra året men hittills utan att lyckas. Det omvända förvärvet av noterade Challenger Acquisitions har skjutits upp flera gånger, senast i april. Baserat på erbjudandet som offentliggjordes i september förra året har bolaget en värdering om knappt 2 miljarder kronor.

En börsnotering skulle vara ett klipp för huvudpersonerna bakom bolaget, däribland före detta Eniro-chefen Lars Guldstrand och it-miljardären Dan Olofsson som är största ägare.

Men det sitter också flera svenska konkursförvaltare och väntar på en notering. Cindrigo-aktier har de senaste åren dykt upp som tillgångar i en rad bolag med koppling till Johan Ulander, Peter Lindh och det skånska fastighetsprojektet i Vellinge där Johan Ulanders sambo Minna Telde var storägare.

”I likhet med övriga aktieägare avvaktar konkursboet information från Cindrigo-bolaget gällande dess planerade marknadsnotering”, skriver Amarants konkursförvaltare Mats Emthén i sin halvårsberättelse från februari i år.

”Med hänsyn till den osäkerhet som präglar Cindrigo Inc. avser konkursförvaltningen att inom det närmaste ta ställning till om aktierna alltjämt ska betraktas som en beaktansvärd tillgång eller inte”, skriver Nordhaus-förvaltaren Glenn Brorström i november.

Realtids granskning av affärerna i sfären visar att Cindrigo-aktier använts som tillgång i transaktioner mellan flera olika bolag. Vi hittar flera märkliga omständigheter och transaktioner som konkursförvaltarna ifrågasätter.

Swelot-affären

ANNONS

2018 säljer Minna Teldes bolag Ekeslund Holding in Cindrigo-aktier till bolaget Swelot där Ekeslund figurerat som storägare. Swelot betalade ut närmare 600 000 kronor. Men när konkursförvaltaren Johan Klåvus försökte ta reda på var aktieinnehavet fanns någonstans stötte han på problem.

Klåvus hittade inga aktiebrev i bolagets räkenskapsmaterial. Han kontaktade därför Cindrigo direkt vid ett flertal tillfällen och bad om utdrag från aktieboken eller ägarbevis. Men det fick han aldrig – bara ett mejl där det bekräftades att Swelot ägde 100 000 aktier. ”I övrigt har förvaltningen inte lyckats få någon kontakt med Cindrigos styrelse via den kontaktinformation som finns på bolagets hemsida”, skriver konkursförvaltaren i förvaltarberättelsen. 

Minna Telde hörde aldrig av sig trots flera påminnelser, men till slut fick konkursförvaltaren tag på en person som presenterade sig som ”Ekeslunds syssloman.”

De företrädare för Swelot som lämnat uppgifter till konkursförvaltningen – däribland Klas-Göran Karlsson som misstänks för brott i Falcon Funds-härvan – sade sig samtidigt inte känna till mycket om Cindrigo-affären. När förvaltaren inte fick någon information från Swelots företrädare om Cindrigo-affären försökte han kontakta säljaren – Minna Teldes bolag Ekeslund Holding – som visade sig vara svår att nå. Minna Telde har även avböjt att ge en intervju till Realtid.

Minna Telde hörde aldrig av sig trots flera påminnelser, men till slut fick konkursförvaltaren tag på en person som presenterade sig som ”Ekeslunds syssloman”. Återigen efter flera påminnelser återkom ”sysslomannen” med en äldre aktiebok i Cindrigo i vilken Swelot – som alltså köpt aktier för närmare 600 000 kronor – inte fanns listat bland ägarna.

”Förvaltningen intar givet bolagets affärer i allmänhet ett skeptiskt förhållningssätt till innehavet i Cindrigo och Cindrigo som bolag. Det är vidare högst oklart om någon börsnotering i Kanada verkligen är nära förestående eller om detta bara är ’buzz’ på internet skapat av Cindrigo själva. Att Cindrigo inte hör av sig och inte heller tillhandahåller en aktiebok på begäran stärker denna skepsis”, skriver slutligen förvaltaren och tillägger:

”En inte alltför långsökt tanke är att förvärvet kan ha varit en fasad för att kunna överföra nästan 600 000 kronor till Ekeslund.”

Skulder blev Cindrigo-aktier

ANNONS

Även i Nordhaus – ett bolag där Minna Teldes bolag figurerade som storägare och även Klas-Göran Karlsson fanns i styrelsen – gjordes transaktioner med Cindrigo-aktier. När bolaget sommaren 2018 begärdes i konkurs fanns det obetalda ”brygglån” på minst 11 miljoner kronor som CV & Partners – ett anknutet ombud till Nord Fondkommission – hade hjälpt till att resa.

Nu försökte bolagets företrädare och CV & Partners bli av med skulden. I oktober 2018 skickade Klas-Göran Karlsson ut ett brev till investerarna med information om att hans estniska bolag Bataljen hade tagit över Nordhaus förpliktelser mot investerarna.

En avbetalningsplan presenterades som innebar att investerarna skulle få tillbaka hälften av sina pengar redan i oktober och resten i november. Men för att lyckas med det måste Bataljen sälja aktierna som låg som säkerhet för fordran – aktier i Cindrigo. När brevet skickades ut i oktober hade det dessvärre uppstått förseningar.

”Vi beklagar att första avbetalningen inte kommer att hållas, men ser väldigt positivt på situationen nu när försäljningen kommit igång.”

Nästan tre år senare har de investerare som Realtid varit i kontakt med inte fått tillbaka några pengar.

Liknande erbjudande i Herrestorps ängar

Herrestorps Ängar var ett annat av bolagen som var inblandat i det skånska fastighetsprojektet. Även här var Minna Telde storägare via sitt privata bolaget Ekeslund. Även hennes far Jan Telde var delägare. Samtidigt existerade ett avtal som innebar att Minnas dåvarande sambo, Johan Ulander, hade en skyldighet att köpa faderns aktier inom en viss tidpunkt. 

Även i Herrestorp fanns skulder till investerare som kommit in via Nord Fondkommission och CV & Partners. Inledningsvis hade Nord rest 22,5 miljoner kronor i ett obligationslån till bolaget. När de pengarna inte räckte vände sig personerna bakom Herrestorps Ängar till CV & Partners som tog in mer pengar.

ANNONS

Realtids granskning visar att det är en liten personkrets som hanterat Cindrigo-aktierna och att kopplingarna leder ända upp till bolagets styrelse. Så väl Peter Lindh som hans mångårige affärspartner Lars Guldstrand sitter i Cindrigos styrelse. Båda har gjort affärer med Johan Ulander i över tio års tid.

När Herrestorps Ängar begärdes i konkurs var bristen i boet närmare 50 miljoner kronor. Då agerade CV & Partners återigen för att ”eliminera” lånet. Av ett förlikningsavtal som är daterat några månader efter konkursutbrottet ser CV & Partners ut att ha rutit till på skarpen mot Herrestorps ende kvarvarande styrelseledamot Bo Ronander (som även figurerar i Swelots och Nordhaus styrelser).

Enligt avtalet som Realtid har tagit del av begär CV & Partners att Herrestorps Ängar eller dess företrädare ska utge ett kapitalbelopp om 5,1 miljoner jämte ränta och upplupna kostnader till vissa fordringsägare. Bo Ronander erbjuder sig att täcka skulden. Men det sker inte kontant utan genom att betala en förlikningslikvid i form av 230 000 aktier i Cindrigo.

Enligt avtalet lovar sedan Ronander att han, eller anvisat bolag, ska köpa tillbaka aktierna för 30 kronor styck om långivarna så önskar. Men så sent som i slutet på mars 2021 skrev investerare till Nord Fondkommissions klagomålsansvarige och bad om hjälp att sälja Cindrigo-aktier som de fortfarande inte blivit av med: ”Jag har velat sälja och CV & Partner lyckades inte sälja dem”, skrev en kund som sade sig ”inte må bra alls känslomässigt” av detta.

Att de nu vänt sig direkt till Nord beror på att CV & Partners har gått i konkurs som bland annat resulterat i att konkursförvaltaren skickat in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten efter misstankar om brott.

Täta personband

Realtids granskning visar att det är en liten personkrets som hanterat Cindrigo-aktierna och att kopplingarna leder ända upp till bolagets styrelse. Så väl Peter Lindh som hans mångårige affärspartner Lars Guldstrand sitter i Cindrigos styrelse. Båda har gjort affärer med Johan Ulander i över tio års tid.

Peter Lindh var med och startade Nordhaus 2015. Hans privata konsultbolag Rocklime får också betalningar från bolaget 2017. Lindh dyker även upp i Swelots styrelse en kort period innan konkursen, ett uppdrag som han säger sig ha varit ovetande om.

ANNONS

Peter Lindh har också varit delägare i bolaget Repairagus tillsammans med Klas-Göran Karlsson. Repairagus har salufört ett erbjudande om att investera i Cindrigo.

Det visar sig också att Peter Lindh och Johan Ulander använt Cindrigo-aktier för att täcka skulder till långivare i bolaget Finfor (tidigare Equatorial Forest DRC). Enligt en dom i Norrtälje tingsrätt från förra året ska Lindh och Ulander ha kommit överens med en långivare om betalning genom Cindrigo-aktier. Avtalet innehöll vidare en option om återköp av Cindrigo-aktierna men detta infriades inte. Lindh blev betalningsskyldig för optionen enligt domen då Ulander var försatt i personlig konkurs.

Huvudägaren slår ifrån sig

Som Realtids granskning visar har konkursförvaltarna i Swelot och Nordhaus – som under konkursprocessen utan framgång försöker sälja bolagens Cindrigo-aktier – svårt att få information från Cindrigo. Glenn Brorström konstaterar att ”det får också antas vara besvärande att börsnoteringen inte kan genomföras utan ständigt behöver skjutas på framtiden.”

Men det finns en ljuspunkt på himlen. Cindrigos största ägare är nämligen it-miljardären Dan Olofssons holdingbolag Danir.

Nordhaus förvaltare skriver: ”Även om det enligt konkursförvaltningen finns viss osäkerhet i aktiernas reella värde får det framhållas att huvudägaren (37%) är en känd svensk affärsman, Dan Olofsson.”

Swelots konkursförvaltare konstaterar: ”För att bolaget verkligen skulle vara seriöst talar främst uppgifterna på Danir AB:s hemsida.”

När Realtid kontaktar Dan Olofsson för att fråga vad han anser om de transaktioner som gjorts med Cindrigo-aktier – och att konkursförvaltare misstänker att Cindrigo-aktier används för att föra ut pengar ur bolag – svarar han med en motfråga:

ANNONS

”Om det skulle finns Ericsson-aktier i dessa bolag, kan man då hoppa på Ericsson?”

Han tycks inte heller oroas över kopplingarna mellan Cindrigo-företrädarna Peter Lindh och Lars Guldstrand samt Johan Ulander och Klas-Göran Karlsson – och indikationerna på att de senare har en tydligare koppling till Cindrigo än vad som tidigare varit känt.

”Jag vill inte heller medverka i dina guilt by association artiklar”, skriver han i ett sms.

Han hävdar att ingenting som hittills kommit fram om Cindrigo talar för att bolaget gjort något fel:

”Har Cindrigo gjort något fel får du förklara detta. Det är jag intresserad av om det mot min kännedom är så”, skriver han.

PER AGERMAN
ANNELIE ÖSTLUND

Fotnot: Artikeln bygger på en omfattande dokumentation från konkursutredningar, bolagens egna rapporter och memorandum samt flera domstolstvister.
Realtid har varit i kontakt med Bo Ronander, Klas-Göran Karlsson, Jan Telde, Minna Telde och Johan Ulander som alla har avstått från att kommentera. Johan Ulander och Klas-Göran Karlsson förnekar brott.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS