Realtid

Skidåkning och skatter lockade

Louise Bergholtz
Louise Bergholtz jobbar på UBS i Zürich.
admin
admin
Uppdaterad: 10 juni 2016Publicerad: 10 juni 2016

Hon är född och har bott utomlands merparten av sitt liv. Men trots det är Sverige hemma för Louise Bergholtz som gjort finanskarriär i London och nu i Zürich.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Louise Bergholtz bakgrund kan inte bli mycket mer internationell. Vad sägs om att vara född i Hongkong och uppvuxen i Singapore och Japan.

– Jag gick i engelska skolor i Asien fram tills dess att mina föräldrar bestämde sig för att jag skulle bli lite svensk, så vid 14 års ålder skickades jag till en svensk internatskola. Sedan följde studier i England och en examen från Bristol University, berättar hon.

Därefter gjorde Louise karriär på Deutsche Bank och JPMorgan i den brittiska huvudstaden.

– Efter sex år i London blev jag lite trött på staden och den generellt sett dåliga livskvaliteten, så jag flyttade till Zürich. Skidåkningen i Schweiz lockade liksom de låga skatterna. Dessutom bodde min pappa här.

I Zürich fortsatte karriären på Man Investments och Nordea innan hon började jobba på UBS.

Berätta om ditt nuvarande jobb.

– Sedan fyra år tillbaka jobbar jag inom event marketing på UBS huvudkontor, inom deras Investment Banking avdelning. Här ansvarar jag för corporate roadshows och events. Om till exempel ett stort välkänt tyskt bilmärke eller ett mjukvarubolag vill komma till Schweiz för att träffa nuvarande eller potentiella investerare så anordnar jag det tillsammans med Corporate Access, Equity Sales och så vidare.

– En roadshow består vanligtvis av one on one meetings, en grupplunch eller kanske en gemensam cocktail där ledningen kan umgås med investerare i en avslappnad och öppen miljö.
 
– Men min roll är inte bara begränsad till roadshows. Jag ansvarar även för att organisera allt runt omkring när UBS hjälper schweiziska bolag att börsnoteras samt om vi gör en bond issue för en företagskund.
 
– Ingen dag är den andra lik och man måste vara väldigt organiserad och tänka på minsta lilla detalj. Om jag organiserar en roadshow åt till exempel BMW så kan inte vd:n bli upphämtad i en Mercedes. Likaså vill Samsungchefer inte göra sina presentationer via LG-skärmar.

ANNONS

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Zürich?

– Tålamod, anpassningsförmåga till schweiziskt ordningssinne samt till schweizarnas humor (eller avsaknad därav). Sverige och Schweiz är i mångt och mycket ganska lika, och med svenska dygder som flit och punktlighet kommer man relativt långt.

Vad är svårast med att göra karriär utomlands?

– Det är inte så svårt egentligen, om man bara frigör sig från den svenska tendensen att tro att Sverige är bäst på allt i hela världen. Svenskar är, trots allt, ofta uppskattade utomlands. Med lite ödmjukhet inför allt nytt samt med friskt mod kan det säkert gå fint.

Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i Zürich?

– Man måste vara lite okonventionell i sitt arbetsletande. Det finns i och för sig många svenska bolag i Zürich med omnejd, men de sysselsätter inte många svenskar. Det är bättre att satsa på schweiziska företag med någon form av koppling till Skandinavien. Man bör ha erfarenhet, och givetvis är gundläggande kunskaper i tyska ett stort plus eftersom det är det dominerande språket i huvuddelen av landet.

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och schweiziskt arbetsliv?

– Jag skulle vilja påstå att det inte föreligger några större skillnader. Kanske schweiziska företag är mera hierarkiska än svenska och man förväntas att strikt följa ibland lite svårbegripliga regler. Yttersta noggrannhet är viktigt, så inte undra på att schweizarna är duktiga urmakare!

ANNONS

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Att jag styrde om från förmögenhetsförvaltning med dess strikta och formaliserade arbetsmetoder till event management där allt växlar varje dag.

Till sist, tror du att du någonsin kommer bosätta dig i Sverige i framtiden?

– Never say never, som engelsmännen säger. Man vill ju ändå trots allt hem en vacker dag, eller när jag tröttnat på att köpa IKEA:s matvaror i Zürich!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS