Realtid

Skatteexperterna om nya 3:12-regler: ”Önskvärt att gå ännu längre”

Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig inom branschorganisationen FAR och Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch.
Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig inom branschorganisationen FAR och Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch.
Anders Frick
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023

Regeringens förslag om förlängd expertskatt och tilläggsdirektiv för 3:12-reglerna välkomnas av FAR, som menar att utan dem så blir kvalificerade personaloptioner i praktiken närmast ointressanta för fåmansaktiebolag. Timbro håller med, men skulle helst vilja att regeringen gör ännu mer för Sveriges företagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen föreslår att expertskatten förlängs från fem till sju år, och har även beslutat att se över de så kallade 3:12-reglerna. Syftet är att reglerna för kvalificerade personaloptioner ska bli mer effektiva, vilket kan underlätta för företag att attrahera nyckelkompetens. 

– Översynen är nödvändig och mycket välkommen för att kvalificerade personaloptioner ska fungera och vara ett reellt alternativ även i fåmansaktiebolag, säger Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig inom branschorganisationen FAR.

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch håller med:

– Det är mycket bra att regeringen förlänger tidsperioden för expertskatten, även om det vore önskvärt att gå ännu längre och sänka beloppsgränsen för ersättningen för att kunna omfatta fler. Det är också välkommet att de nu ser över 3:12-reglerna. Nuvarande regler skapar en osäkerhet hos både företag anställda när det inte är tydligt om kvalificerade personaloptioner innebär en skattelättnad eller om skatten endast skjuts på framtiden. Det här behöver förtydligas, säger Fredrik Kopsch.

Hans Peter Larsson hoppas att utdelning och kapitalvinst på aktier som förvärvats genom kvalificerade personaloptioner inte ska beskattas i inkomstslaget tjänst, utan som kapitalinkomster.

– Utan dessa ändringar blir kvalificerade personaloptioner i praktiken närmast ointressanta för fåmansaktiebolag, säger Hans Peter Larsson.

Fredrik Kopsch poängterar att de särskilda bestämmelser kring beskattning av personaloptioner som infördes 2018 var tänkta att framför allt användas av små och växande företag som är i behov av att rekrytera internationellt.

– Om Sveriges kunskapsintensiva arbetsmarknad ska stå sig så är det viktigt att skapa goda möjligheter för företag att rekrytera rätt kompetens. Många företag verkar idag på en global marknad. Är det svårt att rekrytera till Sverige kommer de att välja andra länder i stället. Danmark har exempelvis infört mer generösa regler vad gäller expertskatt och därmed kraftigt ökat antalet högkvalificerade på arbetsmarknaden. Möjligheten att ge kvalificerade personaloptioner skulle ytterligare underlätta för svenska växande företag att konkurrera om den bästa globala arbetskraften, säger Fredrik Kopsch.

ANNONS

Både Fredrik Kopsch och Hans Peter Larsson efterfrågar större tydlighet och bättre möjligheter för företag att använda dessa skattelättnader. Annars så riskerar syftet med reformen att gå förlorad. Fredrik Kopsch passar även på att slå ett slag för behovet av generellt sänkta skatter:

– Även svenska medborgare kan behöva bättre incitament att ta högkvalificerade jobb i landet, i stället för att se sig om utlands. Regeringen borde gå fram med bredare skattesänkningar, och framför allt helt ta bort den statliga inkomstskatten som är en av Sveriges mest skadliga skatter, säger Fredrik Kopsch.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]