Realtid

Skarp kritik mot EBM:s utredning

Hans Strandberg
Hans Strandberg, advokat, Nordia Law.
Sara Johansson
Uppdaterad: 18 aug. 2017Publicerad: 18 aug. 2017

EBM fick chans att förhöra Johan Ulander redan 2012 men visade inget intresse. Advokat Hans Strandberg riktar skarp kritik mot myndigheten och uppger för Realtid.se att gripandet och det som sedan följde var "mycket överraskande".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johan Ulander har varit fri från häktet i cirka 10 dagar. Han befinner sig i Skåne Län där han har reseförbud och anmälningsplikt. Johan Ulander satt cirka tre månader i häktet, misstänkt för bland annat en rad bedrägeribrott. Johan Ulanders advokat Hans Strandberg är kritisk till Ekobrottsmyndighetens gripande, anhållan och därefter häktning.

– Vi menar att detta inte hade behövt ske eftersom utredningen har pågått i sina grunder sedan 2012 eller tidigare. Allt har åklagaren haft säkrat när det gäller alla bolagspresentationer.

Har ni fått förklarat varför han häktades just nu?
– Nej, faktiskt inte. Det intressanta är att när utredningarna som rör GKL och även Contender, som Rodgers har, sattes i gång så nämndes Ulanders namn. Jag kontaktade då Ekobrottsmyndigheten och sade att Ulander var villig att medverka och låta sig förhöras och förklara men de visade inte något intresse alls.

– Både dels när GKL inleddes och när sen sedan när Contender inleddes ett par år senare så ringde jag igen, men så plötsligt så så hände detta så det här kom mycket överraskande, säger Hans Strandberg vidare.

Hans Strandberg berättar att han och hans klient Johan Ulander var måna om att Ulander skulle få möjlighet att tala med myndigheten då han hämmades av att det fanns misstankar som cirkulerade "genom åklagarens ageranden och påståenden i de andra utredningarna".

– Det störde ju hela hans möjlighet att verka, därför var han angelägen om att komma ut och förklara sig om åklagaren ansåg att han hade medverkat till något fel.

Har du fått förklarat varför han inte fick den chansen?
– Nej, egentligen inte. Nu vet jag att dessa utredningarna har legat på flera av åklagarna om det möjligen är förklaringen. Men jag har uppfattat att Åström (Åklagare Stig Åström reds anm) har varit ointresserad av detta tidigare. Förvånandsvärt är det att detta gripande och anhållandet kommer.

Hans Strandbergs advokatfirma, Nordia Law, arbetade inför den senaste häktningsförhandlingen med att få Johan Ulander fri mot ett reseförbud. Advokatfirman tog hjälp av den finska polismyndigheten för att övertyga rätten om att Johan Ulander inte kommer att lämna Sveriges gränser.

ANNONS

– En sådan här utredning som detta handlar om går nästan inte att försvara sig emot när man sitter inlåst i häktet med fulla restriktioner. Av detta skäl men först och främst av det mänskliga skälet var det att få honom på fri fot. Vi hade dock det bekymret att han är finsk medborgare där åklagaren hävdade att ett reseförbud blev verkningslöst om han lämnade ifrån sig sitt finska pass. Men där gjorde vi en egen utredning där vi kontaktade den finska passmyndigheten för att utreda vad som gäller och kom fram till att ett reseförbud i Sverige medför passhinder i Finland om de informedras om detta. Detta misstrodde åklagaren.

Utredningen gjordes ett par veckor innan häktningsförhandlingen där han senare släpptes. Åklagaren fick hela mejlkorrespondensen med finska passpolisen, från advokatfirman inför förhandlingarna, för att få möjlighet att kontrollera att detta stämde. Åklagaren tog dock inte kontakt med passpolisen utan vände sig till finska ambassaden i Stockholm som inte hade kunskaper om detta, uppger Hans Strandberg.

– I den häktningsförhandlingen där han släpptes vidhöll åklagaren detta men tingsrätten gick på vår linje, säger Hans Strandberg.

Domstolen förordnade även kvarstaden på det belopp som åklagaren yrkat om – 548 miljoner kronor. "Det kan skäligen befaras att Johan Ulander genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt kommer att undandra sig att betala det förverkande som kan antas bli utdömt på grund av brotten", skriver domstolen.

Kvarstaden är mycket hög, vad säger ni om detta?
– Det har att göra med att han är ifrågasatt för hela den här affären, hur man har finansierat dessa bolag och driften. Det handlar om inlånat kapital genom obligationslånen och konvertiblen. Egentligen är det så att en del av de inlånade pengarna har återbetalats men ändå menar åklagaren att detta ska omfatta hela det inlånade beloppet och det är därför kvarstaden är så hög.

– Det hänger samman med misstanken. Om detta leder till en rättegång så reder man ut hur mycket av detta som eventuellt kvarstår hur mycket som inte är återbetalda. Det är en del naturligtvis men hur mycket får man se då.

Av handlingarna som inkommit till rätten framgår det att åklagare Stig Åström valt att endast yrka om häktning för bedrägerimisstankarna. De tidigare nämnda insidermisstankarna eller svindlerimisstankarna tas inte upp i det senaste häktningsframställan.

– Vi har inte fått besked om att misstankarna är avskrivna. Han har begränsat sin häktning till bedrägeripåståendena.

ANNONS

Åklagaren ska fortfarande arbeta skyndsamt med tanke på reseförbudet och kvarstaden men har inte lika bråttom som när Johan Ulander satt i Kronobergshäktet. Åtalet ska nu vara väckt den 28 augusti.

Tror ni att ett åtal kommer att väckas då?
-Absolut inte. Det finns inte en möjlighet. Jag vill nog säga att utredningen fortsätter under större delen av hösten den här utredningen. Det är min uppfattning efter häktningsförhandlingarna och det som har hänt under den här tiden är att Ulander har på alla sätt försökt att medverka vid upprepade förhör när man har haft genomgångar av viss material. Det här har lett till att han har presenterat ett stort och omfattande material som vi har gett in till åklagaren som åklagaren vill gå igenom. Jag tror att detta kommer att ta viss tid.

Hans Strandberg uppger även att inget förhör har hållits sedan Johan Ulander blev frisläppt men att han räknar med att detta kommer att ske inom kort.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS