Realtid

Skakig börsresa för kaxigt Neonode

administrator
administrator
Uppdaterad: 24 sep. 2007Publicerad: 24 sep. 2007

Lilla mobiltillverkaren Neonode har haft en skakig färd på Nasdaq-börsen sedan introduktionen i somras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men vd Mikael Hagman hoppas att noteringen blir startskottet för en kraftfull expansion.

Hur det gått ekonomiskt för Neonode i år är höljt i dunkel. Den halvårsrapport som nyligen publicerades speglar egentligen utvecklingen i SBE, det IT-företag som Neonode köpte för att komma in på Nasdaq. Först i nästa kvartalsrapport gäller siffrorna den nuvarande verksamheten.

Men vd låter antyda att de nytillkomna aktieägarna får vänta på utdelningen:

– Positivt kassaflöde och vinst står inte överst på vår agenda just nu, säger Mikael Hagman, som i våras lämnade jobbet som chef för Sony i Sverige och Finland för att i stället leda det svenska mobiltelefonbolaget.

Med hjälp av iögonfallande design och annorlunda tekniska lösningar försöker Neonode göra sig ett namn bland kunderna. Och Nasdaq-noteringen kommer enligt Hagman att bli betydelsefull i det arbetet.

Intåget på den tekniktunga amerikanska börsen skedde den 13 augusti. Första handelsdagen steg aktien med 33 procent, från 4:90 till 6:50 dollar. Men sedan dess har färden mestadels varit nedåtriktad, och i fredags stängde kursen på 3:97 dollar.

Fortfarande uppgår dock marknadsvärdet på Neonode till cirka 90 miljoner dollar, närmare 600 miljoner kronor. Det är mycket för ett bolag som i fjol bara omsatte drygt 13 miljoner kronor men gjorde en förlust på mer än det dubbla.

Mikael Hagman säger sig inte ha särskilt bra koll på aktiekursen. Men han pekar på att börsnoteringen både skapar uppmärksamhet, underlättar kapitalanskaffning och innebär en kvalitetsstämpel:

ANNONS

– Följer du de redovisningsregler och alla de skyldigheter som du har som ett Nasdaq-noterat bolag så har du en annan kredibilitet.

Dessutom, tillägger Hagman, öppnar noteringen möjligheter till förvärv som Neonode inte haft annars. Det vill säga sådana där den egna aktien används som betalningsmedel.

Några företagsköp är inte i sikte just nu, ”men absolut en del av strategin”. Tänkbara affärer kan gälla både teknik, patent och räckvidd in på marknader där bolaget inte finns. Neonodechefen är även öppen för att bredda verksamheten till andra former av elektronik, som exempelvis gps-navigatorer och ultraportabla, mycket små, datorer.

I dagsläget ligger dock fokus främst på senaste produkten, mobiltelefonen N2. Lanseringen i Europa inleddes i somras och enligt Hagman säljer Neonode ”allt vi klarar av att producera”. De närmaste veckorna ska telefonen introduceras i Portugal och Spanien.

– Sedan på lite längre sikt så undersöker vi just nu en expansion utanför Europa, till USA och Asien, säger Mikael Hagman.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS