Realtid

Sjungande the bostadsutvecklingsblues

Per Lindvall
Uppdaterad: 15 feb. 2019Publicerad: 15 feb. 2019

"Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt." På måndag morgon släpper Oscar Properties sin rapport. Det lär bli tung läsning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakrus och ångrade felsteg från Povel Ramels klassiska The Gräsänklingsblues illustrerar väl känslan runt  de tidigare så festglada bostadsutvecklarna. Tobin Properties rapport häromveckan var en illustration av hur mollstämt det är i branschen. Frågan är vad det tidigare så champagnebubblande Oscar Properties kan svara upp med?

Antal sålda lägenheter för Tobin under kvartalet, noll. Prognosen för rörelseresultatet för 2018 var ursprungligen 250 miljoner kronor. Den skrevs ned vid halvårsrapporten till 75-150 miljoner kronor och sedan så sent som i oktober till 25-50 miljoner kronor. Utfallet blev minus 27 milljoner kronor.

Det är då att märka att 105 miljoner kronor av fjolårets  intäkter kommer från projekt där Tobin tillämpat den kritiserade redovisningsmetoden ”succsessiv vinstavräkning”. Det vill säga bokförda vinster på något som man ännu inte har sålt. Av dessa kommer merparten, 84 miljoner kronor, från två projekt i Nacka Strand där man endast  har fått detaljplanen godkänd under året, men inget bygge eller försäljning har påbörjats. I rådande marknadsläge känns detta som en inte helt ”fräsch” redovisningsmetod, vilket Nasdaq och Finansinspektionen nog håller med om.

Man kan nog konstatera att om inte Klövern och Rutger Arnhult fångat ”den fallande kniven Tobin”  från i höstas, så hade Tobin varit i det närmaste konkursmässigt. Oscar Properties, som inte har samma starka uppbackning av ägare, lär vara ännu mer pressat. Oscar tillämpar också den successiva vinstavräkningen. Vd och huvudägare Oscar Engelberts uppmärksammade annons om ”Att ryktet om vår död är betydligt överdriven”  lär komma att testas under våren. Det som gör Oscar Properties extra sårbart är att man har valt att lånefinansiera en verksamhet, som än en gång visat sig vara extremt konjunkturkänslig, och då till stora delar med en obligation med treårig löptid utan säkerhet. Det vill säga en variant av att gå på slak lina utan fallskydd.

Som Realtid skrev i oktober 2017 : Lyckas inte Oscar Properties stabilisera verksamheten kan det bli bekymmersamt att rulla över [obligationslånet). Den typen av lån är något som lätt kan placeras under finvädersdagar, men börjar det bli snålblåst så kan det bli nästan omöjligt.

Som gammal kreditriskanalytiker som var med när frosten slog till 1991 känner man igen mönstret. Det är inte vackert.” Nej, det är inte vackert. Obligationen förfaller i år.

Fastighetsbolaget Pronator skrev 1990 att de ville främst bli ihågkomna för alla vackra byggnader de byggt. Vi är några som minns. Tyvärr.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Per Lindvall
Per Lindvall
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]