Realtid

Sjunde AP-fonden investerar i cannabisbolag

Sara Johansson
Uppdaterad: 05 apr. 2019Publicerad: 05 apr. 2019

AP7-fonden har investerat i två kanadensiska cannabisbolag och Heimstaden emitterar hybridobligationer om 2 miljarder kronor. Det är några av rubrikerna i fredagens nyhetssvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjunde AP-fonden investerar i cannabisbolag
AP7-fonden har investerat i två kanadensiska cannabisbolag – trots avråder från etikrådet, enligt Drugnews.
2018 gick sjunde AP-fonden in och placerade i Aurora Cannabis Incorporation och Canopy Growth Corp, som snabbt blivit två av världens största cannabisbolag efter att Kanada legaliserat drogen. Innehavet har ökat från 63 miljoner kronor vid årsskiftet till över 100 miljoner under våren, skriver sajten. I fonden finns även tobaksaktier för över 3,5 miljarder kronor, bland annat i Altria Group (f.d. Philip Morris) som köpt poster i cannabisföretaget Cronos Group och e-cigarettföretaget Juul, enligt Drugnews.
Etikrådet har rekommenderat AP-fonderna från att investera i dessa bolag.
– Vi har hittills gjort en annan bedömning. Men vi har inte djupare analyserat cannabisbolagen, placeringarna hittills är ju marginella, men vi ska göra en översyn och ta ett nytt beslut i juni. Det kan hända att såna investeringar kan bli växande problem, en oro jag anser inte är obefogad, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7, till Drugnews.

Castellum bildat nytt bolag
Castellum har tillsammans med ett antal fastighetsbolag och branschorganisationen Fastighetsägarna bildat det gemensamma bolaget Accessy. Fokus för satsningen är att skapa en självständig operatör för utveckling av digitala nycklar. 
”Befintliga accesslösningar till fastigheter består idag av låsta system, vilket gör det svårhanterligt och hämmar utvecklingen. Man kan förklara den nya plattformen för digitala nycklar vi nu vill bygga som en motsvarighet till den mobila betalningstjänsten Swish. Digitala nycklar kommer att göra livet lättare både för våra kunder och oss själva som fastighetsägare. Det ger även en bra förutsättning för att kunna skapa nya smarta mobila tjänster för våra kunder”, säger Niclas Ingeström, Chief Digital Officer på Castellum. 
Accessy är en digital plattform där fastighetsägare enkelt kan fördela access, rättigheter och behörigheter till låsta utrymmen som kontor, mötesrum, lokaler eller lägenheter. 
Accessy är också så kallad öppen lösning för låsleverantörers system och fastighetsägares olika applikationer, exempelvis appar. Genom att ett företag eller leverantör uppfyller de krav som ställs på säker nyckelhantering certifieras man och får tillgång till Accessy.  

Lifco förvärvar brittiska UK POS
Lifco förvärvar majoriteten av aktierna i brittiska UK Pos. Bolaget är en leverantör av utställnings- och exponeringsmaterial som säljs direkt till slutkunder i olika branscher i Storbritannien. UK POS omsatte 2018 cirka 12 miljoner pund. Bolaget är baserat i Manchester och har drygt 60 anställa. Verksamheten kommer att konsolideras i affärsområdet Systems Solutions, division Inredning till servicebilar. Till följd av förvärvet byter divisionen namn till Service och Distribution. Förvärvet har ingen väsentlig effekt på Lifcos resultat och finansiella ställning under innevarande år, framgår det av pressmeddelandet.

Securitas förvärvar larmövervakningsföretag i Australien
Securitas stärker sin ställning på den australiensiska säkerhetsmarknaden genom förvärvet av Staysafe, ett larmövervakningsföretag i Australien. Staysafe är idag ett av de största larmövervakningsföretagen i Australien med 72 miljoner kronor i årlig försäljning, 73 medarbetare och 28 000 uppkopplingar hanterade genom två A1-klassade övervakningscentraler i Melbourne, Victoria och Adelaide i södra Australien. Köpeskillingen uppskattas till 123 miljoner kronor. 
Securitas etablerades på den australiensiska marknaden 2017. Förvärvet konsolideras i Securitas under det andra kvartalet 2019.

Heimstaden emitterar hybridobligationer om 2 miljarder kronor
Heimstaden emitterar hybridobligationer om 2 000 miljoner kronor på den nordiska kapitalmarknaden. Hybridobligationerna emitteras under ett låneramverk om totalt 5 miljarder kronor, med möjlighet att emittera i både kronor och euro. Initiala räntesatsen för SEK hybridobligationerna fastställdes till 3 månaders STIBOR + 590 baspunkter. Hybridobligationerna har en evig löptid, ett första möjligt återbetalningsdatum efter 5,5 år, och kommer att redovisas i bolagets räkenskaper som eget kapital. Bolaget ska ansöka om att hybridobligationerna ska tas upp för handel på Nasdaq Stockholm. Emissionsdatum är satt till den 11 april 2019. 
”Emissionslikviden avses användas för generella företagsändamål, inklusive investeringar och förvärv, både inom Heimstaden och Heimstaden Bostad samt deras respektive dotterbolag”, framgår det av pressmeddelandet.
”Vi är väldigt glada för att Heimstaden har lyckats emittera ett av de största beloppen av hybridobligationer utan kreditbetyg någonsin i Norden. Det är ytterligare ett tecken på det förtroende som bolaget har lyckats etablera på kapitalmarknaden”, säger Ingvor Sundbom, cfo Heimstaden
Carnegie Investment Bank och Swedbank har agerat finansiella rådgivare och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå har agerat legal rådgivare i samband med emissionen.  

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS