Realtid

Sharin får inte driva försäkringsförening

admin
admin
Uppdaterad: 31 juli 2019Publicerad: 31 juli 2019

Insurtechbolaget Sharin får inte tillstånd av Finansinspektionen för en försäkringsförening.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är branschsajten Sak & Liv som rapporterar att Sharins ansökan om försäkringskoncession.

Nystartade Sharins affärsidé är att erbjuda mikroförsäkringar för tjänster som tillhandahålls inom den så kallade delningsekonomin.

Grundarna Emanuel Badehi Kullander och vd Ola Lowden Landström startade bolaget 2016. I mars i år fick man in 11 miljoner kronor i riskkapital. Investerare är riskkapitalbolagen Inventure och Luminar och personer som tidigare har erfarenhet från bolag som Spotify, Izettle och den traditionella försäkringsbranschen.

Sharin har ansökt om att få starta försäkringsförening, vilket förenklat kan sägas vara ett sätt att hålla nere kraven på kapital och formell rapportering. Arbetsnamnet  var Intakt Försäkringsförening.

Finansinspektionen valde att inte godkänna  ansökan. Man menade bland annat medlemskapet tecknas på för kort tid för att personerna ifråga skulle kunna ha något inflytande över föreningen på föreningsstämman. På så sätt för Sharin ett avgörande inflytande över föreningen.

”Enligt Finansinspektionens uppfattning har ansökan om tillstånd att driva försäkringsrörelse i en försäkringsförening enbart sin grund i en önskan om att kunna  inleda försäkringsrörelse på ett mindre kostsamt sätt utan att den speciella karaktär som ska prägla en försäkringsförening föreligger”, skriver Finansinspektionen.

Sharins vd Ola Lowden Landström säger till Sak & Liv att han har förståelse för FI:s resonemang:

Sedan är det möjligt att vi ändå i framtiden startar ett eget försäkringsbolag, då i form av ett försäkringsaktiebolag och inte en försäkringsförening.

ANNONS

– Men det ligger långt in i framtiden, kanske fem—tio år. Vår bedömning är att vårt kapital gör mer nytta i dag om vi satsar det på att utveckla vår tjänst och växa, istället för att investera i dag i att kunna ta egen risk med ett försäkringsbolag.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS