Sexism på en arbetsplats är som mördarsniglar. Det börjar med en liten slemmig sak, som utan åtgärd snabbt sprider sig och förstör allt du odlat.
Sexism är som mördarsniglar
Mest läst i kategorin
Likheten kommer till mig när jag följt nyhetsrapporteringen om SF Studios.
”Om du frågar oss i ledningen och inom bolaget så uppfattar vi oss inte som sexistiska”, sa den sparkade vd:n Jonas Fors till SVT Kulturnyheterna.
Finn fem fel i den meningen.
Det är korkat på så många olika nivåer att man har svårt att hålla sig för skratt. Men skrattet fastnar i halsen då uttalandet härbärgerar så mycket okunskap och frustration.
I en enda mening lyckas Jonas Fors formulera den problematik som stora delar av näringslivet dras med.
Alla gillar jämställdhet. Ingen anser sig vara sexist. Få har tillräcklig kunskap.
De flesta anser att problemet ligger någon annanstans. Inte sällan hos kvinnorna. När man diskuterar jämställdhet flyger argumenten kors och tvärs och landar ofta på en abstrakt nivå där ingen äger ansvar. Trots att den enda relevanta diskussionen borde vara hur mitt och vårt agerande här och nu påverkar arbetsklimatet för andra.
Vill man på riktigt vrida sin företagskultur till en mer nutida, där alla värderas efter sin kompetens, gör man som i allt annat förändringsarbete. Skaffar sig kunskap, sätter upp mätbara mål, förklarar spelregler och vilka konsekvenser som följer om man bryter mot spelreglerna.
Det största hindret är just kunskapsbrist. Hade Jonas Fors haft mer kunskap hade han förstått att jämställdhet inte är en åsiktsfråga. Man frågar inte en mobbare om hen tycker hen är en mobbare. Svaret har ingen relevans. I en organisation är det dessutom lätt att skaffa sig kunskap och se om det råder en sexistisk kultur.
Det går att mäta hur många kvinnor respektive män som finns på varje nivå, hur lång tid det tar för kvinnor att avancera jämfört med män, hur många kvinnor som slutar i förhållande till män ooch så vidare. Det är inte raketforskning. Det är helt vanligt uppföljning.
SF Studios har fått sig en törn, men kommer att återhämta sig. Inte minst för att styrelseordförande Ulrika Saxon var så rak med att Jonas Fors fick gå på grund av sitt dåliga omdöme. Det beskedet var en tydlig signal om vad som accepteras och inte.
Det var också en upprättelse för de medarbetare som drabbats av grabbigheten och sexismen under Jonas Fors ledning.
Dock är det anmärkningsvärt, om än inte ovanligt, att det behövde gå så långt så att det blev en offentlig nyhet. En styrelses främsta uppgift är att tillsätta och avsätta sin vd. En vd med fel värdegrund är en stor risk för varumärket och för verksamhetens lönsamhet, vilket SF Studios nu fått erfara.
Så mitt tips till alla ägare och styrelseledamöter därute:
Använd sommaren till att rensa ut mördarsniglarna ur ditt bolag.
Camilla Wagner är journalist, debattör och författare. Hon har tidigare varit redaktör för VA Ledarskap på Veckans Affärer, med framför allt jämställdhet och ledarskap som bevakningsområden. I dag driver hon konsultbyrån Management by Kerstin och affärsnätverket Klara K.