Realtid

Selins fastighetsimperium växer – men finansportföljen fortsätter skapa bekymmer

Fastighetsmiljonären Erik Selin
admin
admin
Uppdaterad: 12 juli 2021Publicerad: 12 juli 2021

Balder sprängde i juni 100-miljardersvallen i börsvärde, och har därefter fortsatt uppåt. Delårsrapporten som släpps på fredag lär visa på nya framgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Erik Selins höghöjdstävlande manifesterades ytterligare på måndagen. Tillsammans med tre andra aktörer vill Balder bygga ”en ny entré” till Nacka genom att uppföra Stockholmsregionens högsta bostadshus i Sickla. Totalt handlar det om två torn, ett på 38 våningar och ett på 30. Om projektet går i mål petas Norra Tornen-byggaren Oscar Properties därmed ned även från den tronen, där bolaget redan förpassats till att ägna sig åt betydligt mindre spektakulära uppgifter framöver.

I slutet på förra året gick Selin och Balder in och räddade Göteborgskollegan Serneke och dess prestigeprojekt Karlatornet, som ska bli Nordens högsta byggnad.

Samtidigt fortsätter den nordiska expansionen, där Norge för tillfället verkar vara hetast. Det räcker uppenbarligen inte med storägandet i Entra, där Balder lyckades bromsa Castellums och SBB:s försök till den största fastighetsaffären hittills i Norden. Den första juli tillträdde Balder köpet av industrifastighetsbolaget Asset Buyout Partners, ABP, som äger drygt 100 fastigheter värderade till 9 miljarder kronor längs norska kusten.

Balder fortsätter dessutom köpa på sig fastigheter i Sverige.

Även K-Fastigheter fortsätter växa, och börskursen som av många ansetts som utmanande ett bra tag når nya toppnoteringar.

Däremot tenderar det att se lite tuffare ut i Erik Selins sidoverksamhet inom den finansiella sektorn, där han är storägare i nischbankerna Collector, TF Bank, Resurs Bank och inkassobolaget Hoist.

Tidigare är det främst Collector som varit på tapeten med djupa bekymmer och Erik Selin har fått ta över som ordförande. Det har krävts stora kapitaltillskott och kritiken har varit hård från Finansinspektionen. Men även de andra nischbankerna i Selinsfären har haft en hel del problem att brottas med. Och även om det i år lossnat på börsen för Collector och TF Bank, så ligger Resurs Bank fortfarande på minus sedan årsskiftet. Tre år bakåt i tiden ligger både Collector och Resurs Bank på kraftiga minus.

Den här gången är det dock Hoist Finance som är oroshärden. I torsdags i förra veckan meddelades att Hoist tvingas reservera 100 miljoner kronor på grund av en tvist med Skatteverket. Det är en tidigare struktur med polska tillgångar som etablerades 2014 som spökar.

ANNONS

De preliminära siffror som släpptes inför delårsrapporten, som kommer den 21 juli, visar på förluster efter skattesmällen. Kärnprimärkapitalrelationen väntas minska från 10,1 procent till 9,6.

Bolagets tillförordnad vd Per Anders Fasth konstaterar i pressmeddelandet att det finns en avsevärd förbättringspotential, och huvudfokus ligger på att återgå till tillväxt och bli mer effektiva både vad gäller den operationella verksamheten och kostnaderna. Per Anders Fasth, som då var nyvald styrelseledamot, kastades in som tillförordnad vd den 31 maj när Klaus-Anders Nysteen fick lämna sitt jobb med omedelbar verkan. Det krävs nytt ledarskap för att nå målen och återfå marknadens förtroende, som det heter.

Ett par veckor efter vd-bytet meddelades att Lars Wollung lämnar sin plats i bolagets styrelse för att som konsult ”stötta bolagets operativa insatser för att förbättra lönsamheten.” Lars Wollung, som suttit i Hoists styrelse sedan 2019, var vd för Intrum under sju och vd för it-konsultbolaget Acando i åtta år.

Samtidigt finns det aktörer som har tilltro till branschen. I en intervju publicerad på Realtid den 31 maj, alltså samma dag som Hoist sedan bytte vd, talade norska Finans2 om att med fyra miljarder kronor i startkapital utmana inkassobranschen och bli en pan-europeisk aktör. Bakom den satsningen återfinns också några veteraner i branschen.

Resonemanget är att det kommer att finnas rekordmycket nödlidande lån i det europeiska banksystemet på grund av corona och arbetslöshet. Mycket av detta måste på olika sätt bort från bankernas balansräkningar.

” Det kommer att finnas rekordmycket nödlidande lån i det europeiska banksystemet på grund av corona och arbetslöshet. Mycket av detta måste på olika sätt bort från bankernas balansräkningar.”

För ett par veckor sedan gjorde Hoist dessutom en rusning på börsen när den europeiska bankmyndigheten EBA öppnade för att se över regelverket för riskvikter på tillgångar. Hoist-aktien rasade i december 2018 när Finansinspektionen slog fast att Hoist behövde tillämpa en riskvikt på 150 procent mot tidigare 100, vilket innebär att en förändring i motsatt riktning skulle få en positiv effekt på aktien.

Men trots den uppgången ligger Hoist back sedan årsskiftet, och tre år bakåt i tiden har den tappat nära halva värdet samtidigt som det breda indexet OMXSPI stigit med 67 procent. Konkurrenten Intrum, som under långa perioder heller inte rosat marknaden, har under samma period ökat med nära 40 procent i värde. Att förtroendet på aktiemarknaden är lågt visar sig också i att Hoist är med på Topp fem över de med blankade aktierna på den svenska marknaden.

ANNONS

För Erik Selin har bisysslan med finansaktier med andra ord inte varit någon succé i förhållande till de fastigheter som han trots allt byggt sina stora framgångar kring. Trots det har han i år bland annat fortsatt köpa på sig mer aktier i Collector.

Men finansportföljen verkar fortsätta skapa bekymmer både för bolagsledningarna och storägaren Selin.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS