SEB har en god historik när det gäller arbetet mot penningtvätt, men vd Johan Torgeby tar inget för givet när det gäller framtiden, säger han till Realtid.
SEB-vd: Större problem – en definitionsfråga
Mest läst i kategorin
Du sade på pressträffen att du känner dig komfortabel med var SEB står när det gäller arbetet mot penningtvätt, kan du utveckla?
– Jag känner mig aldrig komfortabel. Vi kommer alltid ha ett tryck på oss att förbättra. Vi vet vad vi vet och det känner vi oss bekväma med att vi i full transparens med tillsynsmyndigheter, polis och annat arbetar för att den ska vara helt klar.
– Men vi kan aldrig garantera att en finansiell brottsling inte har lyckats ta sig igenom vårt filter.
Men ni har inte upptäckt något större problem?
– Nej, det är en definitionsfråga vad som är större. Men med tanke på det fokus som varit på frågan och de stora krafter som satts i rörelse har vi idag sagt att vi är bekväma med det vi hittat och skickat in till tillsynsmyndigheter och annat.
Hur kommer det sig att Danske Bank och Swedbank verkar ha haft större problem med penningtvätt i Baltikum än SEB?
– Jag kan inte relatera våra senaste tolv år för jag vet inte vad de haft mer än det jag läst i tidningarna.
– Summan av alla de senaste tio årens rapporter (till tillsynsmyndigheterna) har inte uppfattats vara tillräckligt allvarliga brister för att vi ska få sanktion.
– Historien har varit relativt god för oss men vi kan inte ta någonting för givet i framtiden.
Utveckling av marknadsandel inom företagsutlåning och bolån samt konkurrenstryck i dessa områden?
– I företagsutlåning har vi bibehållit och ökat vår marknadsandel under rätt så lång tid och det har fortsatt i det här kvartalet.
– På bolån har vi minskat vår marknadsandel under de senaste åren och under det här kvartalet har den trenden brutits. Men vi ökar fortfarande inte i marknadsandel i bolån. Huvudskälet är att det har blivit väldigt hög konkurrens, nya aktörer har startats och det har blivit prispress.
Kort övergripande kommentar till det första kvartalet och hur ser du på resten av året?
– Det var ett hälsosamt kvartal med god kundaktivitet. Vi ger ingen prognos för framtiden men det finns definitivt lite orosmoln. Det finns en viss osäkerhet kring konjunkturcykeln framåt, inte nödvändigtvis direkt kopplad till de tre kommande kvartalen. Vi har också hushållens ökade skuldsättning som idag inte är något problem eftersom räntorna är låga. Men vad händer om räntorna stiger? Det stora testet tror jag för aktie-, ränte- och fastighetsmarknaden kommer att bli när centralbankerna börjar höja räntorna.