SEB skriver ned tillväxten i Sverige, Blackrock-strateg tror på köpläge på börserna, Cushman & Wakefield stärker Capital Markets, Kinesiska investerare blickar mot Sverige och sämre än väntat från UBS. Detta är några av rubrikerna i morgonens nyhetssvep.
SEB skriver ned tillväxten
Mest läst i kategorin
SEB skriver ned tillväxt i ny prognos
Tillväxt SEB räknar med att Sveriges BNP ligger på 1,6 procent 2019 och 1,9 procent 2020, enligt storbankens prognos i Nordic Outlook. Därmed skrivs tillväxten ned. ”Tillväxtutsikterna i Sverige har mörknat de senaste månaderna med oroande signaler från såväl inhemsk ekonomi som exportindustrin”, skriver banken. Banken tror dessutom på en nollränta under 2019, vilket förutser en höjning med 0,25 procent i år. Nästa år spår banken att reporäntan ligger på plus 0,25 procent.
Blackrock-strateg tror på köpläge på börserna
Börs Wei Li, chefsstrateg för ETF- och indexinvesteringar på Blackrock, råder investerare att inte sälja sina aktier – i alla fall inte ännu. ”Vi tycker inte att det är dags att lämna marknaden”, säger Wei Li trots att hon ser många risker i världsekonomin. ”Det finns många saker som kan gå fel”, säger Wei Li til SvD. Hon menar dock att ett av orosmolnen, handelskonflikten mellan USA och Kina, verkar gå bra, ökar sannolikheten för en uppgörelse innan den tidsfrist som president Donald Trump har satt till om bara några veckor. Wei Li tror på köpläge på börsen. Hon tror att världens börser har mer att ge i år efter förra årets tapp. Prognosen är att de stiger med några enstaka procent i år.
Hård Brexit sannolik – May tillbaka på ruta ett
Brexit B-planen som Theresa May presenterade i går var i stort sett en upprepning av hennes nedröstade plan A, enligt Omni Ekonomi, som citarera CNN. Nyhetskanalens reporter Jane Merrick hävdar i en analys att en hård Brexit nu är mest sannolik. Även enmligt DN:s Erik de la Reguedra har den nygamla planen liten eller ingen chans att fungera.
Google får en halv miljard i böter
Tech Frankrikes datainspektion slår fast att Google ska böta motsvarande 512 miljoner kronor – för bristande information om sina regler för samtycke och personlig integritet. Beslutet är det första som drabbar en amerikansk tech-jätte sedan dataskyddsförordningen GDPR trädde i kraft.
Huaweis finanschef kommer begäras utlämnad av USA
Tech USA har informerat den kanadensiska regeringen att man kommer lämna in en formell begäran att Huaweis finanschef Meng Wanzhou utlämnas till USA, enligt the Globe and Mail, enligt Reuters. Tidsfristen för denna förfrågan går ut den 30 januari, enligt tidningen. Huaweichefen anklagas för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.
Cushman & Wakefield förstärker Capital Markets
Fastighet Cushman & Wakefield förstärker transaktionsteamet genom rekrytering av Kristoffer Sandberg och Nils Eriksson till Capital Markets.
Kristoffer Sandberg har anställts som projektledare på Capital Markets. Han kommer närmast från en roll som transaktionsansvarig på Vincero Fastigheter och har tidigare varit ansvarig för industri- och logistiksegmentet på CBRE Capital Markets. Nils Eriksson har anställts som analytiker. Nils har tidigare arbetat på CBRE Global Investors och har en civilingenjörsexamen från Samhällsbyggnad på KTH. Han ansluter till teamet i januari.
Cushman & Wakefields Capital Markets-team har under 2018 genomfört drygt 40 transaktioner till ett värde av cirka 14 miljarder kronor och har inför 2019 en kontrakterad uppdragsportfölj med ett förväntat försäljningsvärde över 8 miljarder kronor.
Uppsving för kinesiska direktinvesteringar
M&A Under 2018 ökade kinesiska direktinvesteringar i Sverige med 186 procent jämför med 2017. Den största investeringen gjorde Zhejiang Geely Holding Groups i Volvo, enligt fPlus. Affären uppgick till 3,5 miljarder US-dollar, enligt en rapport från advokatbyrån Baker McKenzie och analysföretaget Rhodium Group.
Nedåt på Asienbörserna
Börs Hongkongs Hang Seng och Shanghais kompositindex backade båda 0,5 procent i öppningen, medan Tokyobörsens Nikkei 225 inledde uppåt enligt TT. Vid lunchtid hade dock Nikkei 225 fallit till strax under nollan igen. Även börserna i Seoul, Taipei och Singapore gick svagt nedåt i den inledande handeln.
Sämre än väntat från UBS
Bank Den schweiziska banken UBS redovisar ett resultat efter skatt på 696 miljoner dollar. Förväntningarna låg på ett resultat efter skatt på 729 miljoner dollar, enligt Bloomberg News prognossammanställning. Justerat resultat före skatt blev 1,01 miljarder dollar under kvartalet, jämfört med bolagets egeninsamlade konsensus på 1,04 miljarder. Kärnprimärkapitalrelationen CET1 var 13,1 procent. Banken skriver att utmanande marknader påverkade aktiehandeln och företagskundintäkterna. Utdelningen för 2018 blir 0:70 schweizerfranc per aktie. Banken räknar med att kundaktiviteten under första kvartalet av innevarande år kommer att bli påverkad av volatilitet, geopolitiska faktorer och handelskonflikter. UBS räknar med att köpa tillbaka aktier med 1 miljarder dollar 2019.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.